Még ketten meghaltak az udvarhelyi kórházban

A tegnapi tizenkét fertőzés után újabb 9 esetet jegyeztek a megyében az elmúlt 24 órában, így az új koronavírussal fertőzöttek száma összesen 241-re emelkedett. A gyógyultak száma változatlanul 131 – számol be a prefektusi hivatal a június 18-ai közleményében.

Az elhunytak száma kettővel hétre emelkedett, információink szerint az udvarhelyi kórházban haltak meg, de nem udvarhelyiek – az egyikük csíkszeredai, a másik tekerőpataki.

Jelenleg 103 aktív fertőzött van, ők a székelyudvarhelyi és csíkszeredai kórházakban fekszenek, utóbbiban ráadásul gócpont alakult ki. Szerdán arról tájékoztattak, hogy hét egészségügyi dolgozó fertőződött meg a kardiológia osztályon, amit le is kellett zárni.

A járványügyi ankét folyamatban van, a megyei kórházat egyelőre nem sikerült elérni az újabb eredményekkel kapcsolatban, de értesüléseink szerint Csíkszeredából három felnőttet és egy gyermeket küldtek át az udvarhelyi kórházba. Ezek szerint a megyei kórház ágyai pillanatnyilag megtelhettek, és tudomásunk szerint az udvarhelyiben is csak néhány hely van, de ez naponta változik.

Az intézményes karanténban lévők száma változatlan, továbbra is csak kilencen vannak, és szinte százzal kevesebben, de még mindig 1.326-an otthoni elkülönítésben. A járvány kezdetétől különben 10.659 személy esetében rendelték el a házi karantént.

Az országban

a szerdaihoz hasonlóan magas az új esetek száma, a Stratégiai Kommunikációs Csoport által kiküldött adatok szerint 320-an betegedtek meg az elmúlt 24 órában.

Az országosan regisztrált 23.080 esetből eddig 16.308-an gyógyultak fel, az elmúlt napon 191-en. 22 személy hunyt el június 17-e és 18-a között, heten közülük 60 év alattiak, és mindegyiknek más betegsége is volt.

5.279 az aktív fertőzöttek száma, akik közül 178-an, azaz 17-el többen fekszenek az intenzív osztályon.

Intézményes karanténban 1.429 személy, házi elkülönítésben 86.167 tartózkodik országszerte.