Még két új városi busz érkezett (frissítve)

„Elkészült a második dízel, valamint az elektromos busz is” – közölte Facebook-oldalán szerdán, november 16-án a polgármesteri hivatal. A két új városi busszal együtt tehát ötre nőtt a városi tömegközlekedésre használható autóbuszok száma, ám a három új járgány üzembe helyezésére még várni kell.

Az elektromos busz 23 férőhelyes. Fotók: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala Facebook-oldala

Kedden, november 15-én Bukarestben megtörtént a két új busz kipróbálása és átvétele, következik a közszállításban való használatukhoz szükséges engedélyek kiváltása, valamint a buszok átadása az Urbana Rt.-nek annak érdekében, hogy minél hamarabb megkönnyítsék a székelyudvarhelyi lakók közlekedését“ – olvasható még a városháza oldalán.

Az engedélyekre tehát még várni kell, de a két új busz is túl van már a műszaki ellenőrzésen (RAR), mondta el Zörgő Noémi, a városháza sajtószóvivője. Az elektromos busz 23 férőhelyes, míg a dízelbusz 28 férőhelyes.

Mi változna?

Az újonnan vásárolt három mikrobusz a tervek szerint nagyobb gyakorisággal járná a lakónegyedeket (Bethlen negyed, Tábor negyed, Cserehát) és becsatlakozna a nagy kék buszok vonalába, amelyek Bethlenfalva és a Jézus Szíve kápolna között közlekednek.

A buszvásárt 2022. július 15-én, azonnali tanácsülésen szavazta meg az önkormányzati testület, viszont okozott némi vitát, hogy miért ilyen és ekkora buszokra esett a hivatal választása. Erről itt olvashatsz.

A fő szempont az lenne, hogy csökkentsék a várakozási időt akár 10-15 percre, mondta el kérdésünkre Hadnagy Gábor, a közszállítással megbízott Urbana Rt. igazgatója. Hadnagy korábban azt nyilatkozta, az elektromos busz útvonalába kísérleti jelleggel Szombatfalvát is bevennék, de ez később derül ki, egyelőre folyamatban van a buszok átadása az Urbana-nak.

A három új busz közül az első (dízel meghajtású) már október közepén megérkezett, egyelőre nem kaptunk biztos választ arra, hogy mikortól láthatjuk a város utcáin: a szóvivő hétfőről tudott, de az Urbanától még nem erősítették meg.

Frissítés 

Hétfőn, november 21-én biztosan elindul az októberben érkezett dízel meghajtású busz – értesültünk a városháza szóvivőjétől.

Szerda délután el is csíptük az új járgányt a mozi előtt, éppen tesztjáraton volt.

Az új járat a Cserehátról fog indulni – a lakók igényeihez viszonyulva – minden óra 30 percében hajnali 5 óra 30 perctől kezdve 21 óra 30 percig az Éltetőkút utca, II. Rákóczi Ferenc utca, Patkó, Tábor negyed, kórház útvonalon, fel egészen Bethlenfalváig.