Meg is volna az egymillió aláírás?

Fotó: MTI

Év elején talán senki sem gondolta, hogy a 24 ezer aláírásnál stagnáló kezdeményezés sikertörténetté alakulhat. Alig három hete viszont arról számoltunk be, hogy a papíralapú támogatásokkal elérte a félmilliót aláírást a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezése. Az utolsó héten (május 1-7.) pedig naponta százezres léptékben nőtt a szám az Európai Bizottság honlapján, így egyre elérhetőbbé vált a bűvös egymillió.

Csütörtökön, május 7-én, az aláírásgyűjtés utolsó napján 16.30-kor 900 ezernél több online aláírásnál (óránként több ezren) tartott a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezése, és, amilyen ütemben gyűltek az elmúlt héten az aláírások, nem kizárt, hogy a határidőig sikerül elérni az online egymilliót.

– Egy nap alatt 184 ezer aláírás gyűlt, ha ennyien aláírjuk ma éjfélig is, akkor meglesz az egymillió elektronikus aláírás – biztatott Facebook-oldalán csütörtök reggel 8.40-kor a Székely Nemzeti Tanács.

Megomlott a hajrában a rendszer

Az utolsó hét folyamán annyian próbálták egyszerre aláírni a kezdeményezést, hogy egyszerűen nem bírta meg az Európai Bizottság szervere. „A szoftverhibáért, amely aláírások sokaságát tehette érvénytelenné, a felelősség teljes egészében az Európai Bizottságot terheli, annak minden technikai és jogi következményével együtt” – írták egy másik Facebook-bejegyzésben.

A kezdeményezés ismertségén bizonyára nagyot dobott, hogy magyarországi és erdélyi politikusokat, közéleti személyeket, hírességeket sikerült meggyőzniük, hogy népszerűsítsék azt.

Az SZNT Facebook-oldalán olyan ismert személyek bukkantak fel sorra, mint a sportolók közül Bölöni László, Hosszú Katinka, Kovács (Kokó) István, a művészeknél Eszenyi Enikő, Reviczky Gábor, a Fokos zenekar (Fölszállott a Páva), vagy éppen Tibi Atya, Vujity Tvrtko újságíró és Ambrus Attila, a Viszkis. Az utóbbi hónapban teljes gőzzel beállt mögéjük a magyarországi sajtó és a magyar pártok, politikusok jelentős része (köztük Szili Katalin, Karácsony Gergely), és még – az SZNT kezdeményezéseit máskor kerülő – Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is megosztotta saját oldalán.

Úgy tűnik, a hajrában kifejezetten segített Iohannis múlt heti beszólása is, ezzel is kampányoltak a közösségi oldalakon, csoportokban.

Már meg is volna?

Ha összeadjuk az online és a papíralapú számokat, az SZNT európai szintű aláírásgyűjtése már korábban átlépte az egymilliós küszöböt, amelyet előír az Európai Bizottság, ezt az SZNT irdala.hu Facebook-oldalán is megerősítették május 7-én, csütörtökön.

Április 16-ai közleményükben ugyanis arról számoltak be a szervezők, hogy mintegy 150 ezer támogató ívet nyújtott át az RMDSZ, más partnerektől további 100 ezerrel számoltak. Facebook-oldalukon további 67 ezer papíralapú aláírásról számoltak be, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ (Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége) gyűjtött, a Rákóczi Szövetséggel együttműködésben.

De ez még nem minden

A polgári kezdeményes sikeréhez nem csak az egymilliós küszöböt kell teljesíteni, hanem legalább 7 uniós tagállamban kell elérni a lakosságarányos küszöböt.

Az online nyilvántartás szerint eddig csak három országban – Romániában, Magyarországon és Szlovákiában – teljesült a szükséges minimális aláírásszám. A 16.30 órai adatok alapján ítélve elméleti esély erre még Svédországban (20%), Németországban (13%) és Ausztriában (15%) volna, ahol néhány ezer szavazaton múlik a küszöb átlépése (zárójelben a küszöbhöz viszonyított teljesítési arányt tüntettük fel).

Kérdésünkre, hogy a papíralapú aláírásokkal együtt megvan-e a küszöb még valahol, Dabis Attila, az SZNT külügyi megbízottja, az aláírásgyűjtés koordinátora csak annyit válaszolt: – Offline megállt az élet a járvány miatt.

Az SZNT éppen a koronavírus-járványra való tekintettel arra kérte az Európai Bizottságot, hogy hosszabbítsák meg félévvel a határidőt, válasz egyelőre nem érkezett kérésükre, Dabis szerint erre van esély.