Még harminc napig biztosan tart a veszélyhelyzet

A veszélyhelyzet újabb 30 napos meghosszabbítását foglalta határozatba keddtől, november 9-étől kezdve a kormány, írja az Agerpres.

Eszerint továbbra is érvényben marad az éjszakai kijárási tilalom, ami minden nap 22 és 5 óra között érvényes, és csak azok mentesülnek alóla, akik megkapták a koronavírus elleni oltás mindkét (a Janssen-vakcina esetében az egyetlent) adagját, és legalább tíz nap eltelt azóta, illetve azok a személyek, akik már átestek a betegségen, és legkevesebb 14, de nem több, mint 180 nap telt a fertőzés igazolása óta, és ezt igazolni tudják az EU-s QR-kóddal ellátott dokumentummal.

Kivételt jelentenek azok az oltatlan személyek, akik munkavégzés (munkáltatói igazolással vagy nyilatkozattal); orvosi vizsgálat; gyógyszerek beszerzése; utazás (jeggyel/foglalással bizonyítandó); gyermekek, idősek, betegek, fogyatékkal élők kísérete és ellátása; családtag halála; egyéb indokolt eset (saját felelősségre tett nyilatkozattal) miatt kell, hogy elhagyják otthonaikat.

Emellett a vendéglátó egységek, az üzletek és más szolgáltatóegységek továbbra is csak 5 és 21 óra között tarthatnak nyitva, ezen az intervallumon kívül csak a házhozszállítás megengedett.

Az üzletekbe és a bevásárlóközpontokba is csak oltási igazolással lehet belépni továbbra is, ami alól az élelmiszerüzletek és gyógyszertárak  képeznek kivételt. Közintézményekbe, a kereskedelmi központokban, plázákban működő közszolgáltatásokhoz, személyi nyilvántartó irodákba csak akkor mehetnek be az oltás nélküli személyek, ha 72 óránál nem régebbi negatív PCT-tesztet, vagy 48 óránál nem régebbi antigén gyorstesztet mutatnak fel.

A részletes szabályokról itt írtunk korábban.