Még egy kicsit kell elviselnünk a maszkot

Néhány zsúfolt hely, így a piacok, vásárterek és autóbusz-állomások kivételével május 15-től nem lesz kötelező a kültéri maszkviselés, miután az oltási kampány nyomán visszaszorulóban a járvány – jelentette be csütörtökön délután Klaus Iohannis államelnök azt követően, hogy egyeztetett a kormányzati és egészségügyi illetékesekkel is.

Szombattól ugyanakkor eltörlik a kijárási tilalmat, illetve a kereskedelmi egységek is korlátlan ideig nyitva tarthatnak. Az államelnök a megbeszélést követően elmondta, június 1-től látnak esélyt a további lazításokra: ekkortól engedélyeznék a családi rendezvények, az esküvők, keresztelők megtartását úgy, hogy a szabadban 70, zárt térben 50 személy vehet részt rajtuk. Ha azonban a jelenlévők közül mindenki megkapta az oltást, nem lesz létszámkorlát.

sportrendezvények esetében a szabadtéri mérkőzéseken a résztvevők a rendelkezésre álló helyek 25 százalékát tölthetik meg, de ha – ahogy a családi rendezvények esetében – mindenki megkapta az oltást, akkor több néző is jelen lehet.

Iohannis hozzátette, a lazítások lépcsőzetesek lesznek azért, hogy a „túlzott enyhítések” nyomán ne robbanjon be ismét a járvány, ami jelenleg az oltási kampánynak köszönhetően visszaszorulóban van, de ahhoz, hogy végleg megszabaduljunk tőle, az szükséges, hogy mindannyian beoltassuk magunkat.

Nyár végén ismét kielemzik a helyzetet az illetékesekkel, hogy az akkori állapotok alapján döntsenek a további intézkedésekről – mondta még el az államfő.

Agerpres