Még egy kicsi, és elérjük a három ezreléket

Csütörtökön arról számolt be a Stratégiai Kommunikációs Csoport, hogy egyetlen szabad intenzívterápiás ágy sincs az egész országban a Covid-19-betegek kezelésére azokon kívül amelyeket a társbetegséggel is rendelkezőknek tartanak fenn. Az október 8-ai közleményük szerint 1.561 koronavírus-fertőzöttet kezelnek az intenzív osztályokon, ami kétszázzal több, mint egy hete.

Hét hét után úgy tűnik, az egy nap alatt regisztrált új fertőzöttek növekedésének mértéke valamivel kezd alábbhagyni a hétről hérte való duplázódások után, az egy héttel korábbi pénteki adatokhoz képest ezúttal „csak” közel 2.000-rel több a számuk. Azonban ez is elég arra, hogy újra és újra rekordot döntsön az egy nap alatt regisztrált új esetek száma, egy hete kedden és csütörtökön, szombaton is megdőlt a rekord. Ezen a héten kedden történt meg ugyanez, akkor 15.037-ről jelentettek, de szerdán és csütörtökön is majdnem 15.000-ren voltak. Utoljára hasonlóan magas számokat novemberben regisztráltak, de akkor alig haladták meg a 10.000-et.

Míg egy hete 19 megye fertőzöttségi aránya haladta meg a 3 ezreléket, addig október 8-án mindössze három megyében van hármas érték alatt a ráta: Gorj, Hargita és Kovászna megyékben. A mutató Ilfov megyében (12,62) a legmagasabb, Bukarestben 12,24 és Temes megyében 9,5.

Az egy nap alatt regisztrált elhunytak száma is rekordmagasságú volt a héten, naponta 300 körüli elhunyról jelentettek, pénteken 385 elhunytról írnak. Eddig június 29-én volt a legtöbb, 294, de akkor azért volt olyan magas, mert naponta több mint száz korábban történt halálesettel igazították ki a hivatalos Covid-statisztikát. Egyébként az eddig regisztrált legmagasabb érték 237 volt.

Otthoni elkülönítésben szinte kétszer annyian vannak, mint egy hete.

Az október 8-ai adatok szerint:

Országos adatok
A grafikonok trükkös dolgok: keresgélhetsz bennük dátumok, helyek szerint, a fenti fülecskéket is váltogathatod, cserébe pedig csupán egyes böngészőkben esznek meg egy-egy ékezetet.

A megyében

a héten az egy nap alatt regisztrált esetek száma csütörtökön 120 volt, a többi napokon átlagosan 70 és 90 közötti volt az új esetszám. Covid-19-ben elhunytakról is naponta jelentett a héten a Hargita megyei prefektúra. Míg a nyáron három hónap alatt összesen 3-an haltak meg koronavírus miatt, mostanában naponta 2-3 halottról számol be a Hargita megyei prefektúra, tegnap óta 9-en, múlt péntek óta 24-en haltak meg a koronavírus miatt.

A városi kórházban

már 90 koronavírusos beteget ápolnak, tudtuk meg Zörgő Noémitől, a kórház sajtószóvivőjétől, közülük csak kettőnek enyhék a tüneteik. A 90 beteg közül 27 rendelkezik székelyudvarhelyi lakhellyel. Az intenzív osztály szinte folyamatosan foglalt volt, csütörtökön lett egy üres hely, de pénteken már ismét 10-en voltak.

A fertőzöttségi mutató 2,89 pénteken. Ha az eddigi növekedés marad, már a hétvégén elérjük a három ezreléket. Ez új szabályokat jelent, többek között előkerülnek majd a Covid-igazolványok is. 

Székelyudvarhelyi adatok
Kiemelt kép: ILYÉS Zalán