Még egy kevés és lejár a liberálisok ideje

A kormány jól teljesít, a rotációra a koalíciós megállapodásban rögzítetteknek megfelelően kerül sor – politikai források szerint ezt mondta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Nicolae Ciucă kormányfő a területi szervezetek vezetőinek egy vasárnapi informális ülésen, írják az Agerpresen.

Pártforrások szerint Ciucă rámutatott, jelenleg az alakulat támogatottsága nagyobb, mint amikor átvette annak vezetését, a párt biztosította az ország stabilitását, megtette, amit megígért. Ugyanakkor a PNL nem provokált senkit és nem is válaszolt a politikai provokációkra – nyomatékosította.

A PNL vezetősége informális ülésre hívta össze vasárnap estére a területi szervezetek vezetőit, hogy az új parlamenti ülésszak prioritásairól egyeztessenek. Hétfő délelőtt a PNL Országos Politikai Bürója is ülésezik, majd 18 órától a párt parlamenti frakciói ülnek össze egyeztetésre Nicolae Ciucă jelenlétében.

A PSD, PNL és RMDSZ koalíciója még 2021 végén arról egyezett meg, hogy felváltva fogja a két nagyobbik párt a miniszterelnököt adni. Nicolae Ciucát, a PNL jelöltjét november végén kérte fel Klaus Iohannis államelnök kormányalakításra, miután konzultált a parlamenti pártokkal.

A stafétaátadás a forgatókönyv szerint 2022 májusban történik meg, egy stábot hoznak majd létre, mely a zökkenőmentes váltást menedzselje. Azt is fontosnak tartotta kiemelni a pártelnök, hogy választás előtti évben a liberálisok hangsúlyozottan kommunikálják azt, hogy miket köszönhet az ország nekik – írja a hétfő délelőtti megbeszélés alapján a ziare.com.