Még egy halálos áldozatot követelt a rendőrbaleset

Elhunyt az a 45 éves székelykeresztúri rendőr, aki három társával Betfalván balesetezett március 26-án éjszaka – erősítette meg értesülésünket az állami rendőrség és a városi kórház szóvivője. Ezzel kettőre nőtt a baleset halálos áldozatainak száma, miután a 24 éves keresztúri rendőrfőnök már a helyszínen életét vesztette.

A második áldozat április elsején, péntek este nyolc órakor hunyt el a székelyudvarhelyi kórházban, agyhalál következtében leállt a légzése, vérkeringése és a szíve – közölte kérésünkre Zörgő Noémi kórházi szóvivő. A baleset napján kapott információk szerint az áldozatot félkómás állapotban utalták be, megműtötték, sok belső sérülést és fejsérülést szenvedett, az intenzíven ápolták.

A két életben maradt személy – köztük a sofőr – állapotáról nem tudott információt nyújtani Maria Plumbu rendőrszóvivő, ahogy a baleset körülményeiről sem, mivel „a nyomozás folyamatban van”. Legutóbbi értesülésünk szerint a 36 éves sofőrt, aki több törést szenvedett, a bukaresti Floreasca kórház ortopédia osztályára szállították helikopterrel, a csíkszeredai kórházba vitt 50 éves férfit többrendbeli bordatörés és tüdőlézió miatt műtötték meg, állapota stabil volt. Utóbbit április 4-én, hétfőn hazaengedték, tudtuk meg a csíki kórház szóvivőjétől.

A vérvételből beigazolódott a szóbeszéd,

miszerint a sofőr ittas állapotban volt: az első vizsgálat 0,98 ezrelék alkoholt, a második 0,71 ezreléket mutatott ki. A sofőr ellen gondatlanságból elkövetett emberölés és testi sertés miatt indított bűnvádi eljárás így kiterjed az ittas vezetés bűncselekményére is, közölte a rendőrszóvivő.

Habár a rendőrök szabadidejükben és nem szolgálati autóval voltak, a rendőrség belső vizsgálatot is indított, mert a rendőröknek kötelességük szolgálaton kívül is méltó módon viselkedniük, nem árthatnak az intézménynek, melyet képviselnek – nyilatkozta még március 28-án a sajtónak Mircea-Ştefan Iordan Hargita megyei rendőrfőnök. A belső vizsgálat szorosan összefonódik a bűnvádi eljárással, ezért nem tudott erről sem többet mondani a rendőrszóvivő.

Nem megerősített információink szerint a keresztúri rendőrök Csíkszeredából, a rendőrség napja alkalmából – pénteken, március 25-én – szervezett ünnepségről tértek haza, amikor Betfalván egy útszéli fával ütköztek. A rendőrszóvivő ezzel kapcsolatban azt mondta: a hivatalos ünnepség, amelyen a 24 éves rendőrfőnök vett részt, 13 órakor lejárt, nem követte mulatság, tehát csakis valamilyen magánjellegű rendezvényen vehettek részt, és nem is biztos, hogy Csíkszeredában, de – amíg a nyomozás le nem zárul – mindez csak feltételezés.

Az ügyről korábban itt írtunk.

A kiemelt kép illusztráció.