Még egy-egy község besárgult, bevörösödött Udvarhelyszéken

Frissítette a települések piros/sárga/zöld besorolását a megyei vészhelyzeti bizottság csütörtökön, október 29-én. Egy sor településen november elsején vagy harmadikán lejár a két hete meghozott besorolás érvénye, de több udvarhelyszéki településen, köztük Udvarhelyen, hosszabbítás történt, Máréfalva besárgult, Farkaslaka bevörösödött. Habár az oktatásban a vörös (online) forgatókönyvet alkalmazták Székelykeresztúron, végül a sárga zónában maradt a város, ami a többi korlátozást illeti.

Piros

Udvarhelyen, Fenyéden és Csíkmadarason november elsején járt volna le a vörös kód, de mindhárom településen november 12-éig meghosszabbították. Hozzájuk csatlakoznak október 30-án 23 órától: Csíkkarcfalva, Gyergyószentmiklós, Farkaslaka, Csíkszentkirály, Csíkszentsimon, és Gyergyóújfalu.

November 3-áig vörös kód van még: Csíkszeredában, Szentegyházán, Felsőboldogfalván, Bögözben, Tusnádon, Zetelakán, Lövétén, Csíkszentmihályon, Kászonaltízon, november 8-áig pedig: Tusnádfürdőn, Oroszhegyen, Csíkszépvízen, Gyergyóalfaluban, Gyergyószárhegyen, Csíkpálfalván és Siménfalván.

A szabályok:

Székelyudvarhelyen a 7 ezrelék meghaladását követően további szigorításokat vezettek be, ezekről itt írtunk, a 8 ezrelék meghaladásával pedig felmerült a vesztegzár bevezetésének lehetősége.

Sárga

1,5 és 3 ezrelék között vannak: Gyergyócsomafalva, Csíkdánfalva, Csíkszentmárton és Csíkszentimre települések, ahol november elsejéig érvényesek a szabályok.

Balánbánya, Kápolnásfalu, Székelyderzs, Homoródalmás, Galambfalva, Parajd, Madéfalva településeken november 3-ig tart a korlátozás. Korond, Csíkszentlélek, Gyergyóremete, Csíkszentdomokos, Újszékely, Kányád, Csíkcsicsó községekben pedig november 8-áig.

Újonnan csatlakoztak, vagy hosszabbítottak: Borszék, Csíkszentgyörgy, Gyergyóholló, Székelykeresztúr (hosszabbítás), Gyergyóditró, Galócás, Oklánd (hosszabbítás), Csíkrákos, Máréfalva (új), Csíkszenttamás, Vasláb településeken. Náluk október 30-ától, pénteken 23 órától november 12-éig tart az időszak.

A felsorolt helyeken megengedett:

Zöld

1,5 ezrelék alatti fertőzöttségi indexük van Etéd, Szentábrahám, Bélbor, Csíkkozmás, Gyimesközéplok, Gyimesfelsőlok, Homoródszentmárton, Székelyszenterzsébet, Gyergyósármás, Gyergyóvárhegy, Maroshévíz, Gyergyótölgyes, Székelyvarság településeknek. A múlt heti sárgák közül egy sem zöldült ki.

Ezeken a településeken a sárga kategóriánál felsorolt rendelkezések érvényesek november elsejéig, azzal a különbséggel, hogy a rendezvényeken, vendéglátóhelyeken a maximális lehetséges résztvevőszámnak, vendégnek az 50 százaléka lehet jelen.

Egész Hargita megyére érvényes

A köztéri gyülekezés létszámát 100 főben korlátozták, ekkor kötelező a maszkhordás, a kézfertőtlenítés, egyméteres távolság betartása. Tilos azonban hat főnél nagyobb csoportokban közlekedni az utcán, ha a csoporttagok nem tartoznak egy családhoz.

A szabadtéri rekreációs és sporttevékenységeket különböző háztartásokból legfeljebb tíz személy részvételével engedélyezik. A kültéri fürdőhelyek, kezelőközpontok, illetve a sport- és fitnesztermek nyitva tarthatnak a rájuk vonatkozó szabályok betartásával.

A profi sportolók továbbra is járhatnak a sportbázisokba, uszodákba és edzőtáborokba, a megfelelő szabályok mellett (zárt térben 7 méteres távolságtartás). A sportrendezvényeket csak közönség nélkül tarthatják meg.

A vallásos tevékenységek, például az istentiszteletek továbbra is megengedettek, az érvényes egészségügyi szabályok betartásával, de zarándoklaton, búcsún csak a helyiek vehetnek részt. Ebből következik, hogy a személyszállítás is tilos ezekre a helyszínekre.

Az elkövetkező időszakban esküvőket, keresztelőket, évfordulókat és más magánjellegű ünnepségeket tartani mind kül-, mind beltéri helyszíneken tilos. Raed Arafat államtitkár kedd esti nyilatkozata értelmében a templomi ceremónián is legtöbb 16 személy vehet részt.

A felnőttképzést (tanfolyam, workshop) beltéren legfeljebb 25 személy, kültéren 50 személy részvételével és az egészségügyi szabályok betartásával engedélyezik.

A bárok, klubok és szórakozóhelyek működését felfüggesztik, akárcsak a beltéri játéktermekét, játszóházakét, úszómedencékét. 

Belépés előtt kötelező a hőmérés, a kézfertőtlenítés azokon a nyilvános helyeken, amelyek továbbra is nyitva tarthatnak (üzletek, intézmények).

A rájuk vonatkozó szabályok betartásával nem kell bezárniuk: a fogászatoknak, a szerencsejátékkal, személyi gondozással és szállásadással foglalkozóknak, a fitnesztermeknek, gyógyfürdőt, kültéri úszómedencét működtetőknek, illetve a közös irodahelyeknek sem.

A tanintézményekre is a piros/sárga/zöld forgatókönyvek érvényesek, a besorolásokat külön szabályozza a megyei vészhelyzeti bizottság. Ha hét napon belül 3 fertőzést igazolnak egy diákszállón, az adott épületet 14 napra bezárják. Azoknak a diákoknak, akiknek nincs lehetőségük hazautazni, a tanintézménynek biztosítania kell az elkülönítésüket és az étkeztetésüket.

A köz- és magánszférában is fel kell mérniük az alkalmazóknak a távmunka vagy az otthoni munka lehetőségét, különben legalább két csoportban, egy óra eltéréssel kell megoldaniuk a munkába érkezést és a távozást.