Még bizonytalan, hogy vesztegzár alá kerül-e Udvarhely

Cáfolja a megyei prefektusi hivatal sajtószóvivője a Székelyhon azon állítását, hogy már kész tény lenne a karantén bevezetése Székelyudvarhelyen. Van egy elindított folyamat, amit a betegek nagy száma indokolt, de még korai kijelenteni, hogy ez biztosan meg fog történni, mondta érdeklődésünkre Pănescu Adrian.

A vesztegzár bevezetése egy település esetében bonyolult folyamat, vázolta: a megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) elküldi a járványhelyzetre vonatkozó adatokat az országos népegészségügyi intézetnek (INSP), a szakemberek elemzik a helyzetet, nem csak a betegek számát véve figyelembe, hanem az életkorukat, a betegségek súlyosságát, az egészségügyi személyzetet és felszerelést, a népsűrűséget, a gócpontokat, az intézményekben előforduló megbetegedéseket stb., és szakmai szempontok alapján javasolnak egy intézkedést.

Ezt a javaslatot, amennyiben a karantén bevezetését tartalmazza, 24 órán belül visszaküldik a megyei közegészségügynek, az továbbítja a prefektusi hivatalnak, a prefektus összehívja a fennhatósága alá tartozó megyei vészhelyzeti bizottságot. A megyei vészhelyzeti bizottság döntését továbbítják az országos vészhelyzeti bizottságnak, és amikor annak a vezetője, Raed Arafat aláírta a rendeletet, akkor mondható, hogy vesztegzárt vezettek be.

Udvarhely esetében ott tartunk, hogy a megyei DSP vezetője elküldte az iratcsomót az INSP-hez Bukarestbe, fogalmazott a szóvivő.

Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője azt mondta kérdésünkre, egyelőre annyit tudnak a városházán, hogy érkezett a megyei DSP vezetőjétől, Tar Gyöngyitől egy levél kedden, melyben értesíti a városvezetést, hogy kérte a karantén elrendelését Székelyudvarhely esetében.

Nagy a nyomás a megyei DSP-n

Tar Gyöngyi nem veszi fel a telefont, üzeneteinket megkapta, de nem válaszol, így az ő álláspontját sajnos egyelőre nem tudjuk közölni. A Transindex.ro kedden arról számolt be, hogy Tar Gyöngyit kirúgással fenyegették meg, mert ellenszegült a Székelyudvarhely vesztegzár alá helyezésének, amit korábban már Raed Arafat is felvetett és szorgalmazott. Tar szerint az országos vezetésnek csak a választások járnak a szeme előtt, láthattuk, hogy az utóbbinak is milyen hatása volt a járványra nézve, de neki nem ezek a szempontjai orvosként, hanem az, hogy csökkennek a számok és az udvarhelyiek fegyelmezettek, írja a portál részletesen elemezve a vesztegzár bevezetés körüli hercehurcát, álláspontokat.