Még bírja az egészségügy, de ne forszírozzuk

Rekordmagas számokat ért el Romániában a járvány: az újonnan regisztrált koronavírusos megbetegedések, az egy nap alatti elhalálozások és az intenzív terápián fekvő súlyos betegek száma meghaladott minden eddigit.

Nelu Tătaru egészségügyminiszter ezért videóüzenetben fordult a lakossághoz. Szerda délben elmondta, hogy a COVID-19 háttérkórházakat lehet bővíteni, még van kapacitás, de az egészségügyi személyzetet nem, ráadásul az egészségügyben dolgozók közt is vannak fertőzöttek. 226 COVID-háttérkórház van, 1050 hely az intenzív osztályokon, amelyekből 612 foglalt. Kérlek, ebben a nehéz pillanatban tartsuk be a szabályokat” – hangsúlyozta a megelőzés fontosságát Nelu Tătaru. Hozzátette: elemzik az idős otthonokban és a kórházakban kialakult gócpontok helyzetét. „Vannak események, közszállítás, ahol nem tartják be a szabályokat” – jelentette ki az egészségügyi miniszter.

Amint 1,5 alá esik az 1000 lakosra jutó megbetegedések száma, lazítunk a megszorításokon Bukarestben, utalt arra, hogy újból elrendelték az éttermek belső tereinek bezárását a fővárosban a megnövekedett esetszám miatt.

Newsweek.ro