Még a túlvilági lények is táncra perdülnek

A kolozsvári Ördögtérgye Néptáncegyüttes Mamókám mesélte vót című, a moldvai csángók hiedelemvilágát és hagyományait megjelenítő előadását láthatja a közönség vasárnap, május 22-én este 19 órától a művelődési ház színpadán.

A Stefán Bencze és Dobai Katalin rendezte előadás a táncegyüttes által, a moldovai csángók lakta Lábnyik faluban gyűjtött táncokon alapul, és egy olyan világot jelenít meg, amelyben az emberek még hisznek a lidércben, a szépasszonyban. Az előadás zenéjét Antal Csanád, Bálint Zsombor, Fazakas Lajos, Kasabian Kamilla játékában hallhatja a közönség.

„Ha a moldvai csángókra gondolunk, körtáncaik, csodálatos szakrális énekeik és izgalmas viseleteik juthatnak eszünkbe. Mindezek viszont csak töredékei annak a világnak, amelyben ők valójában léteznek; ahol imával és ráolvasással egyaránt lehet gyógyítani fogfájást és rontást, ahol nemcsak a Szűzanya jelenhet meg a napban, hanem egy holt szerető vagy egy rontó lény is az éjszakában. Ahol a profán és szakrális szféra, az evilág és a túlvilág képes egy jelenben létezni” – írják az előadás eseményében.

Jegyeket a művelődési ház jegypénztárában lehet váltani, felnőtteknek 20 lejbe, nyugdíjasoknak, diákoknak és gyerekeknek 10 lejbe kerül a belépő. További információkért a 0741.186.589-es telefonszámon lehet érdeklődni.

Kiemelt kép: Ördögtérgye Néptáncegyüttes Facebook-oldala