Még a héten ne várd a havat

Az évszaknak nagyjából megfelelő időjárásra, de szinte napi rendszerességgel jelentkező csapadékra lehet számítani a következő két hétben, írják az Agerpres hírügynökség oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) december 5-18. közötti időszakra vonatkozó előrejelzésére hivatkozva.

Erdélyben

az első hét végéig fokozatosan emelkednek a nappali hőmérsékleti értékek, így a hét elején jegyzett 5 Celsius-fokos csúcsértékkel szemben december 10-én már 12-13 fok is várható. Az éjszakai minimumok is a fagypont körüli értékekről 4 fokra emelkednek, ami sokkal magasabb a periódusra jellemző sokéves átlagnál. Ezután lehűlés következik: december 12-étől fagypont alá csökkennek éjszakai minimumok, és a nappali csúcsértékek pedig nem haladják meg a 4-5 fokot. Csapadékra a két hét alatt folyamatosan számítani lehet, de főként december 8-án, illetve 12-e és 15-e körül.

Székelyudvarhelyen is

először felmelegedik az idő az Accuweather meteorológiai szakportál szerint: a szerda-csütörtöki 5-6 nappali maximum a hét végére megduplázódik, vasárnap már 13 Celsius-fok is lehet. Az éjszakai hőmérsékletek is fokozatosan nőni fognak a szerdai 1 Celsius-fokról 5-6 fokig, de a következő hétfőtől már fagypont alá süllyednek minden nap. A legkisebb minimumok 14-én és 16-án lesznek, ekkor mínusz 5-6 fokig csúsznak a hőmérők higanyszálai.

Az előrejelzés második hetén egyébként a nappali hőmérsékletek is egyre kisebbek lesznek, csütörtök-pénteken 0-1 fokra kell számítani és záporra, hóra, havas esőre.