Medvetámadás: lőni vagy nem lőni?

Ki a hibás a tragédiáért? Eltérnek a vélemények.
archív felvétel

Bonyolódik a kőrispataki medvetámadás története, amióta felröppent a gyanú, hogy valójában az áldozat hergelte volna, és ezért támadt rá a nagyvad. Más véleménye van erről Borboly Csaba megyei tanácselnöknek.

Amint arról korábban beszámoltunk, Kőrispatak határában rárontott és halálosan megsebesített a medve egy helybéli férfit péntek délben. A 35 éves, két kislányt egyedül nevelő Szilágyi János a kórházba szállítás közben vesztette életét.

A baleset körülményeit övező cirkusz azzal indult el, hogy Péter Szilárd, a Hargita Megyei Mentőszolgálat vezetője azt nyilatkozta az MTI-nek: az okozhatta a férfi vesztét, hogy megközelítette a medve barlangját.

Nem is úgy volt, vagy mégis?

Erre Borboly Csaba a közösségi oldalán „megdöbbenve” kérte az állítás kiigazítását, azzal „érvelve”, hogy „Nem igaz, hogy az áldozat a medve barlangjába ment volna. Nem az áldozat a hibás, hanem azok, akik nem adták ki a kilövési engedélyt az emberre veszélyes vadra”. Azt nem tudni, hogy saját állítását mire alapozta, hiszen ő nem volt a helyszínen, amikor az incidens történt.

Annál jobban tudhatják az áldozat rokonai, ismerősei, akik a TV2 riporterének azt mondták, hogy János szándékosan hergelte a ragadozót, pedig figyelmeztették, hogy baj lesz belőle. A helyszínen tartózkodó Szávuly Dalma Andrea szerint az áldozat meg akarta nézni a nemrég született bocsokat.

Falustársa, ifjabb Szőcs Lajos szerint „nem is volt medvetámadás”, hiszen valószínűleg nem is támadott volna a medve, ha nem közelíti meg. Elmondása szerint János szerette elzavarni a medvéket, amivel „tulajdonképpen jót akart, hogy ne garázdálkodjanak a határunkon”.

Borboly nem hagyta annyiban a dolgot, és a helyszínre vonult saját „tévéstábjával”, hogy az ő verzióját támasszák alá. A videóban Szávuly Mihály szemtanú, az áldozat első unokatestvére, csupán annyit mond, hogy kiforgatták a szavait, de semmilyen konkrét cáfolása vagy visszavonása nem történik a TV2 műsorában elhangzottaknak, csupán annyival egészíti ki történetet, hogy miként találták meg, és próbálták menteni az áldozatot. Annál több figyelmet kap a videóban az áldozat testvére, aki arra kéri „a társaságot” (?), hogy biztosítsanak jobb életkörülményeket az árván maradt gyerekeknek.

Ekkor lépett be a kommunikációs háborúba a Magyar Polgári Párt nevében Mezei János elnök, aki közleményében azzal vádolja Borbolyt, hogy csupán saját népszerűségét növelő „intézkedésekkel” hozakodott elő, és úgy tűnik, hogy képtelen valós megoldást találni a (medve)problémára.

A vadászat és a rendőrség álláspontja is az,

hogy a medvét megzavarta az áldozat, ezért támadta meg. „A vizsgálat szerint másfél kilométerre Kőrispataktól megállt a szekérrel és mintegy 15 méterre megközelítette egy medve barlangját, (…) fadarabokat és egyebeket dobált arra, és amikor látta, hogy nem történik semmi, elindult a barlang felé, ahonnan azonban előjött a medve és akkor történt a tragédia” – közölte az Agerpres hírügynökséggel Incze Miklós, a rendőrség sajtóosztályának munkatársa.

Az információkat Fazakas Attila, a székelykeresztúri Hubertus vadásztársaság elnöke is megerősítette, aki szerint az áldozat „végzetes hibát” követett el, amikor nem vette figyelembe, hogy milyen veszélynek van kitéve.

Mit tegyél, ha medvével találkozol?

Megnézheted itt, vagy elolvashatod itt. De inkább ne találkozz a medvével.

Az önvédelmi helyzet ellenére a szakember szerint az állatot ki kell lőni, a bocsait pedig a balánbányai rezervátumba kell szállítani. Úgy véli, nem lenne eredményes, ha csak elaltatnák és csendesebb helyre költöztetnék, mert még agresszívebbé válhat, ha nem a barlangjában ébred fel.

A szakemberek javaslataikat felterjesztették a környezetvédelmi minisztériumba és kilövési engedélyért folyamodtak.