Medvék tartják rettegésben Kecset gazdáit (videóval)

Két hete rettegésben tartja egy anyamedve és két bocsa a kecseti gazdákat. Az elmúlt héten négy nap alatt három gazdaságba törtek be a vadak: harminc juhot és bárányt, közel negyven házi- és fajtyúkot pusztítottak el, összetörtek tyúkólakat, kerítést, és nyugtalanságot hagytak maguk után az emberekben, akik a történtek óta éjszaka is fennmaradnak, attól tartva, hogy visszatérhetnek a medvék. A kártérítés kifizetése pedig még várat magára.

Április 12-én, hétfőn éjszaka kutyaugatásra ébredt Elekes Erika és családja, a házból azonban nem mertek kimenni, hiszen tartottak a vadtól, ami az alig pár méterre lévő patakon át juthatott be bocsaival a portára és nagy valószínűséggel ugyanaz az állat volt, amelyikről korábban már hallották a faluban, hogy rengeteg kárt okozott. 

– Szám szerint mi voltunk a hatodik gazdaság, ahova két hét alatt betört a medve – mondja Elekes Erika. Miután előző éjszaka egy, a faluközponthoz közeli akolban pusztított el huszonegy juhot és bárányt – több ezer lejes kárt okozva a gazdának –, mi következtünk, és innentől kezdve minden éjszaka bejárt valakihez a múlt héten – meséli telefonos megkeresésünk alkalmával.

A fotók a károsult gazdák felvételei.

A vad által okozott kár az Elekes Erikáék gazdaságában is jelentős: hajnali négy óra körül felkelve 38 darab elpusztított házi és fajtyúk látványa fogadta a családot, a kaput és a tyúkólakat is tönkretette a vad, amik használhatatlanná váltak.

Az anyamedve és bocsai pusztítása után villanypásztort szereltek fel a megmaradt ól körül, de a család nem meri visszahelyezni oda a megmaradt tyúkokat.

A visszatérő vad előtt ugyanis semmi sem akadály: „még a szúrós dróttal elkerített ól oszlopait is kiszedték, majd megborították az ólat, onnantól kezdve pedig könnyű volt kinyitnia a medvének az ajtót, amire csak rácsapott, és kiszedte a tyúkokat” – meséli a gazda, aki a fajtyúkok vesztét különösen fájlalja: „hiába, hogy kétszer annyit érnének, mint amennyit a kártérítésben ígérnek, számla híján nem tudom igazolni, hogy én fajtyúkot vettem, így ugyanannyiba fogják kifizetni, mint a házi tyúkokat.” 

Ráadásul a kártérítést két és fél év múlva ígérték, és azt is csak az elpusztult állatokra: – az, hogy tönkre tette a kerítést, az ólak ajtaját, a kapukat, az semmit sem számít – panaszolja.

Tyúkok után ismét juhok következtek

Három nappal később az Elekes Erikáék házától alig száz méterre lévő gazdaságba törtek be a vadak, amit ezúttal a biztonsági kamera is rögzített.

– Péntekre virradólag fél háromkor érkezett az anyamedve a körülbelül másfél éves bocsaival. Nem törték át a kerítést, hanem átmásztak rajtuk és bejöttek, majd 4 óra 5 perckor távoztak, szépen sorban – meséli Demény István gazda, akinek 9 juha veszett oda az eset nyomán, ami közel három és félezer lejes kárt jelent. Három lovának szerencsére nem esett baja, elmondása alapján a medvék „csak” az istálló előtti szénát túrták szét.

– Ha nem tud bemenni a portára, vagy ha elkergetik, akkor máshol próbálkozik a medve – mondja Elekes Erika. Tulajdonképpen majdnem a központban van az Antal Istvánék háza, ahol a 21 juhot elpusztította, de oda is bement a vad. Az állat nem válogat, mindegy, hogy a falu melyik részében van a ház. Volt, hogy egy órakor elkergették a szomszédból a medvét, de öt órakor visszament. Elriasztották, de a bocsok elbújtak, és későn vették észre őket, hogy beugráltak a kapun. Ha a hátsó udvar felől nem tudott bemenni a portára, a bejárati kapun próbált meg bemenni  – panaszolja, milyen nehéz felvenni a harcot a környéken garázdálkodó vadakkal.

A megoldás még várat magára 

A károsult gazdák mindegyike jelentést tett a káresetekről a polgármesteri hivatalnál és a vadászegyesületnél, akik ezt követően felmérték a keletkezett kárt, annak kifizetése azonban jelentősen elhúzódhat, ahogy arra sem született még megoldás, hogy mi legyen az anyamedve és bocsainak sorsa. A gazdák mindegyike abban bízik, hogy a lehető leghamarabb megszabadulhatnak a vadaktól, hiszen idő kérdése, hogy emberre is támadjanak.

– Mikor fognak tudni nyugodtan lefeküdni éjszaka az emberek úgy, hogy nem azt nézik, hogy ahova berekesztették az állataikat, ott biztosan minden rendben van-e? – teszik fel a kérdést a károsultak, amire mielőbb választ akarnak kapni.

A kiemelt kép illusztráció.