Medvék garázdálkodtak Szejkefürdőn

Három alkalommal mentek vissza a medvék a szejkefürdői gazdaságokba.
A kiemelt kép illusztráció!

Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka két alkalommal is RO-Alert üzenetet küldtek szét a lakosságnak medveveszély miatt, Székelyudvarhelyen, Székelylengyelfalván, de még Farcádban is jeleztek a telefonok. Először 23 óra környékén, majd éjszaka három óra után is figyelmeztetett a Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU): Szejkefürdőn medvéket láttak, mindenki legyen óvatos a környéken.

Olvasóink szerint az Ugron-kápolna szomszédságában lévő házaknál jártak, de többen kutyaugatásra, vagy szirénázásra ébredtek a környéken.

A hatóságokat egy Szejkefürdőn élő férfi értesítette, aki a lengyelfalvi eltérőnél található házak egyikében lakik. Ambrus Csaba szerint a probléma nem most kezdődött, napok óta fokozott figyelemmel várják a nagyvadak visszatértét. Azért a többes szám, mert a környéken élők megkülönböztetik már az anyamedvét, a két boccsal, és a magukra maradt, „egy méteresre nőtt bocsokat”.

– Több napja figyelünk, mert korábban felborították a kaptárokat.

Éjszaka a kutyák ugatására lettem figyelmes, kinéztem az ablakon, egy nagy csattanást hallottam. Leverte, ledobta az egyik üres kaptárt a szemközti részen. Kikiáltottam, hogy elijesszem, de inkább közelített felém, mint futásra vegye. 11-12 óra között történt ez, amikor az anyamedve a bocsaival megjelent. Hívtam a 112-t – részletezi a gazda.

Ambrus szerint a hatóságok elsőre lassan értek a helyszínre, mire megérkeztek, már nem voltak ott az állatok, s a rendfenntartók közölték, hogy valószínűleg nem is térnek vissza.

– Három óra magasságában két medve megint ugyanott „borogatta a kaptárokat”,

ordítoztunk, a rendőrség gyorsan kiérve szirénázott, ismét elmentek. Fél ötkor, mikor harmadjára is visszajöttek, akkor felkészülve vártuk a szomszédsággal, a kocsik már élénken jártak az úton, kezdett virradni – mondja a férfi.

A helyszínen tartózkodó vadőr szerint ezek a medvék garázdálkodnak a környék falvaiban, ők látogathatták meg az ülkei, szombatfalvi, farcádi gazdaságokat is, mondja.

– Ami biztos: ezek nem félnek az embertől, nagyon agresszívek, nem tudom, mi lesz itt ősszel. Fontos dolog, hogy beszéljünk ezekről a támadásokról, mert hanem olyan, mintha meg sem történne az egész – zárja a gazda.