Medvebocsot szedtek le a fáról Korondon

fotó: Ambrus Bernadett | archív

Szombaton korareggel, fél hét-hét óra körül értesítették az árcsóiak – Korond falurésze – a 112-es sürgősségi számon a hatóságokat arról, hogy medvebocs van az egyik fán. A polgármesteri hivatal, a vadásztársulat, a csendőrség és az önkéntes tűzoltóalakulat munkatársai rögtön a helyszínre siettek. Mintegy másfél órát vártak, hátha lejön magától a bocs, közben a helyszínt biztosították, nehogy az anyamedve visszajöjjön, és a jelenlévőket megtámadja.

Mikor látták, hogy az idei születésű bocs nem mászik le magától, felmásztak az emberek hozzá létrán, és levették a kis állatot, ami akkorka volt Katona Mihály polgármester elmondása szerint, mint egy jó macska.

Az apró medvét állatszállító kosárral vitték ki a mezőre, és elengedték ott, ahol tudják, hogy az anyja szokott közlekedni. Két anyamedve is jár bocsaival Korond környékén, és a községhez tartozó faluban, Atyhában is mostanában többször találkoztak vele a temető környékén, legutóbb éppen kevéssel a beszélgetésünk előtt, hétfőn, de a múlt héten is riasztást kellett kiadni miatta.

Katona Mihály azt mondta, hogy veszélyesebb lehet a medvejárás, mint tavaly-tavalyelőtt a koronavírus-járvány, fel fogják kérni a vadásztársulatot, hogy helyezzék át az említett medvéket a környékről.

A polgármesteri hivatal közleményt is adott ki május 16-án, hétfőn, hogy jelentés érkezett hozzájuk arról, hogy Árcsó falurészen, a Lopágy mezei út környékén tanyázik egy anyamedve a bocsával, illetve Atyhában a temető környékén. Arra kérik a lakosságot, hogy zajkeltő készülék és mobiltelefon nélkül ne menjenek a környéken a természetbe, ha állattal találkoznak, ne ingereljék azt, és ha medvét látnak, jelentsék, akárcsak a medvekárokat, a polgármesteri hivatalban.

Méh jött ide?

Fenyéd székelyudvarhelyi kijáratánál is anyamedvét láttak szombat délelőtt 11 óra előtt, de mire kiért a csendőrség, a medve valószínűleg visszament a közeli erdőbe.

Ülkében vasárnap reggel járt a medve, ott előző este méhkaptárt károsított Gheorghe Suciu, a megyei csendőrség szóvivője szerint. Azért hívták ki a hatóságokat, mert a méhek tulajdonosa ismét meglátta közeledni a medvét, és meg akarta előzni az újabb kárt, de végül nem történt baj.

A megyében ezeken kívül még két medveriasztás volt a hétvégén: Csíkszentdomokoson és a borszéki Medve-barlang területén, mely egy nagyobb területű karsztképződmény, turistalátványosság a fürdőváros közelében.