Medve támadt rá egy férfira Varság közelében

Többszörös sérülésekkel a székelyudvarhelyi kórházba szállítottak vasárnap egy férfit, akire medve támadt az erdőben Varság község közelében, számol be az Agerpres hírügynökség. Megtudtuk, hóvirágot szedtek, akkor történt az eset, szerencsére a férfi vastag ruhái tompították az állat harapásait. 

A Hargita megyei mentőszolgálat igazgatója, Péter Szilárd hétfőn az Agerpresnek elmondta, hogy az áldozat állapota stabil. A 38 éves férfinek a fején, karján, hátán és hastájékán harapásnyomok vannak, horzsolásos sérüléseket is szenvedett, és vélhetően eltört a bal alkarja.

Varság polgármestere, Tamás Ernő szintén a hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a férfi több társával együtt a tavaszias időjárást kihasználva a közeli erdőben kirándult a községhatártól mintegy három kilométerre. Elszakadt a csoportjától, amikor rátámadt a medve.

„Szerencsére fel tudta hívni a néhány száz méterre lévő társait, akik visszafordultak, és kihívták a mentőket. (…) Jó, hogy élve megúszta” – mondta a polgármester. Hozzátette, hogy a medvetámadás ritka a térségben, de a nagyvadak éjszakánkét gyakran megközelítik a települést.

Szerkesztőségünknek

hétfőn délután Tamás Ernő nem tudott sokkal több új információval szolgálni, elmondta, a férfit az éjszaka folyamán megműtötték, még nem tudott beszélni vele. 

Érdeklődtünk, hogy mit tud tenni a községvezetés annak érdekében, hogy az eset ne ismétlődhessen meg. A polgármester szerint eléggé tehetetlenek, mert a falu területén kívül történt az eset, „a medve fent van a hegy tetején, ahol történt, mit csináljunk vele? A mi adminisztrációnkon van, de a településtől területileg legalább három kilométerre.”

Úgy tudja, az áldozat vasárnap déltájt a nevelt lányaival sétált, hóvirágot szedtek, szétváltak és akkor történt az eset. A lányok telefonjáról, „még volt annyi lelki ereje, hogy felhívta a feleségét”, aki kocsival utána ment és hívták a 112-őt, „szembehozták a mentővel”. 

Péter Blanka a Hargita megyei mentőszolgálat orvosigazgatója nem tudott új információkkal szolgálni a férfi állapotáról, annyit tudott elmondani, hogy a férfi szerencsére vastag ruhát viselt, ami tompította a medve harapásait és karmolásait. 

A kiemelt kép illusztráció