Medve pusztított Farcádban

Idén először járt a faluban a nagyvad, három állatot pusztított el egy gazdaságban.

Május 4-én, hétfőn késő este RO-Alert üzeneten figyelmeztették a lakosságot Farcádban, hogy medve jár a faluban, miután 23 óra 32 perckor helyiek kértek segítséget az egységes segélyhívón, hogy gazdaságukban van a nagyvad. A helyszín biztosítására rendőrök érkeztek ki, és egy mentőegység Székelyudvarhelyről – tájékoztatta portálunkat a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség.

Mit tegyünk vadkár esetén?

Vadkár esetén értesíteni kell a körzeti állatorvost, aki megvizsgálja az elpusztult állatot, majd igazolást ad. Az illetékes önkormányzatnál be kell jelenteni a kárpótlási igényt. Olyan esetben kártéríti az állam a gazdákat, ha az állatok szerepelnek a nyilvántartásban, fülszámmal vannak ellátva. A károsult gazdának kötelessége eltemetni az elpusztult állatait.

Abban az esetben, ha medvével találkozunk lakott környezetben, hívjuk az egységes segélyhívót, ne próbáljuk meg elijeszteni, fényképezni az állatot!

A község polgármestere, Sándor József is megerősítette a hírt. Elmondása szerint három állatot pusztított el a medve a falu felső felében, Kovács Lajoséknál.

Telefonon érdeklődtem farcádi ismerőseimnél, hogyan tudnám felvenni a kapcsolatot a károsult gazdával. Azt a személyt hívtam fel először, akinél járt a medve az éjszaka folyamán.

Váradi István állatait pusztította el a medve,

aki egy udvaron lakik nagybátyjával, Kovács Lajossal. Elsőre Sükő fele vettem az irányt, a falunak ezt a részét gondoltam a felső részének. Aztán visszairányítottak Székelyudvarhely felé, hogy a Csermelyvölgy nevű félreeső utcácskában keressem Váradi Istvánt.

István nincs otthon, valakinek elugrott segíteni a faluba. Az udvaron békésen alszik a babakocsiban a háziak háromhónapos legénykéje, álmát egy kölyökkutya őrzi.

– Fáradtak vagyunk nagyon, éjjel három óra után aludtunk el, nagy volt a zakota – mondja a házból kiérkező édesanya.

Este fél tizenegy körül többször kinézett az ablakon, hogy a kutyák nagyon “fognak”. Mire kezdené bemutatni a helyszínt, megérkezik férje, István is. István hamarabb elaludt, később ébresztette meg felesége, mikor az ugatás mellett zajokat hallott az udvarukról. Mivel a műanyag vödröket a kutyák nem borítják fel, arra gondolt, hogy valami más lehet az.

– Pizsamában rohantam ki az udvarra, mikor a pajta elé értem, akkor szembetaláltam magam a medvével. Elkaptam az ostort, kezdtem vele csattogtatni, hogy megijedjen tőle. A kerten átmászott, magával hurcolva az egyik bárányt. A csűr mellett ott volt megmocskolva a juh a báránnyal. Egy bárány maradt a pajtában, meghúzódva túlélte a veszélyt. Talán azért, mert kijöttem a házból. A szomszédban öt kutya van a kertben, köztük ráncigálta végig a bárányt, csak darabokat kaptunk meg belőle – számol be a gazda a medvével való találkozásról.

Közben a felesége segítséget kért az egységes segélyhívón.

A drótkerítés két helyen le van gyűrve, elmondásuk szerint egyik helyen bejött, a másikon kiment. A szomszédban egy siket házaspár lakik, akik nem észleltek sokat a medvetámadásból annak ellenére, hogy a kutyák “meg voltak bolondulva egész éjjel”. A csűr háta mögül érkező medve először a csűrkapun szeretett volna bejönni, de ott volt a család nagytestű házőrzője, így ott nem tudott bejönni. A kapu alját mancsával felszaggatta az állat, a kutya azóta is ijedten lapul a sarokban.

Az eső után nyomokat keresünk a kertben, de a sok járkálás eredményeként összetapostak mindent a kiérkező rendőrök, háziak. István nem látott bocsokat vele, szerinte nem az az anyamedve tört be a pajtájába, ami a környéken egy ideje pusztít.

Háromszáz kilósra saccolja az állatot,

a medve nyomaiból is látszik, hogy nem volt egy nagy példány.

– Idén ez volt az első medvetámadás a faluban, tudtom szerint. Tavaly villanypásztorral kerítettük be a birtokot, minden éjszaka leszakította valami, vagy valaki. Az is lehet, hogy akkor távol tudtuk ezzel tartani a gazdaságtól. Az a szerencse, hogy az állataim nagy részét a szüleimnél tartom, így nem tett nagyobb kárt. Attól félek, hogy vissza fog térni ide, hogy ételt kapott itt. A bárányt levittem édesanyámékhoz, hogy nehogy visszajöjjön érte – mondja félve.

A Rocky névre hallgató kicsi kutya vér után szimatol a pajtában. Neki volt bátorsága szembeszaladni a medvével, István szerint “medveölő” lesz belőle. Azt mondják mások is a faluban, hogy több nagytestű kutya tartása lehet egy megoldás, mert ők távol tarthatják a nagyvadakat a háztartásoktól.

Azt szeretném, ha megjelenne, hogy Farcádban medve járt, hogy tudjanak róla, tartsák számon. Mindig azt mondják, hogy jelenteni kell, mert másképpen nem lehet tenni ellene – mondja a gazda.

A szomszédok is tartanak attól, hogy “idekap” a medve, s megöli az állatokat. Többen mondták, hogy a probléma nem újkeletű, régebben is jártak a medvék egy időben. Csak félnek attól most, hogy állandó jelleggel pusztítani fognak a medvék, mert sokan vannak, nincs ennivaló számukra, a kilövésük pedig bonyodalmas.