Medve járhatott szombat éjjel a Bethlen Gábor utcában

Szombaton, október 2-án éjjel 1 óra 4 perckor RO-ALERT jelzés ébresztette a városlakókat, miszerint „medve járkál a Bethlen Gábor utcában”. A riasztás után a vadásztársulat csapata, egy csendőr és egy Smurd-egység érkezett a helyszínre.

Mărmureanu-Bíró Leonard, a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgászegyesület elnöke megkeresésünkre elmondta, a vadásztársulat csapata rögtön kiszállt a jelzésre, s noha a taxisok is folyamatosan az úton voltak, senki nem látott semmit, “még egy nagyobb kutyát sem, amit medvének lehetett volna hinni”. Ám ez még nem jelenti azt, hogy ne járt volna medve a környéken hangsúlyozta ki a vadásztársulat vezetője, hozzátéve, nem jellemző a környéken, hogy valaki csupán kedvtelésből értesítené a segélyhívószámot, hogy medvét látott, hiszen tudnivaló, hogy „szép büntetést” kap érte.

– Udvarhelyen nem arról vagyunk híresek, hogy ha egy medvét látunk, nem tudjuk felismerni és azt mondjuk, hogy „hát egy nagyobb kutya volt”, hanem ha medve van, akkor medve van – fogalmazott Mărmureanu-Bíró Leonard, aki elmondta, a mostani esettel kapcsolatban is visszanézik a környék térfigyelő kameráinak felvételeit, hátha látszani fog rajtuk a medve.

Mikor fognak csökkenni a medveriasztások?

A vadásztársulat vezetője szerint nem csökkenni, hanem nőni fog a számuk a riasztásoknak, a gabonaaratások után ugyanis a gyümölcsösökre mennek rá a nagyvadak, és mivel minél nagyobb zsírtartalékot igyekszenek felhalmozni a téli időszakra, bármilyen módszerrel megpróbálkoznak.

„Én mindenkinek azt ajánlom, hogy ha lakóterületen belül jár a medve, értesítsék a segélyhívószámot, de ha külterületen, például mezőn vagy erdőben, gombászás közben látnának nagyvadat, azért nem kell riasztani, hiszen az a medve élőtere. A Szejke is egy ilyen zóna, itt a hétvégén is láttak medvét, de senki nem riasztotta a 112-es számot miatta” – példálózik.

445 medveriasztás a megyében

Az év elejétől összesen 445-ször kérte a lakosság a hatóságok segítségét lakott területen megjelent medvék eltávolításához Hargita megyében – közölte hétfőn a megyei csendőrfelügyelőség. Szeptemberben 83 alkalommal, az utóbbi hét végén pedig öt alkalommal volt szükség a csendőrök és rendőrök beavatkozására medveügyben. A székelyduvarhelyi riasztáson kívül szombaton és vasárnap Balánbányáról három, Tarcsafalváról egy alkalommal riasztották a hatóságokat medvék jelenléte miatt. Balánbányán a segélyhívás után el is távolították a csendőrök a városban megjelent medvéket.

Tarcsafalvalváról a hatóságokat egy nő riasztotta, akiknek az udvarába hatolt be egy medve, megsebesítve a házőrző kutyát. A nagyvad távozott, mire a csendőrök a helyszínre értek.

A hétvége legutolsó segélykérése egy székelyudvarhelyi férfitől érkezett, aki a város egyik parkjában látott medvét. A helyszínre kiérkező rendőrök nem találtak rá a vadra sem a parkban, sem a környező utcákban.