Meddig tart Udvarhely 30 kilométeres körzete?

A város 30 kilométeres körzete légvonalban. A fekete szaggatott vonal a megyehatárt jelzi a térképen. (Valamiért nem sikerült magyar térképpel ezt összehozni, bocsi).

A pénteken megjelent módosítás, – mely szerint a municípiumok 30 kilométeres körzetében nem szükséges a helység elhagyásakor a nyilatkozat kitöltése, – nem csak azokra érvényes, akik az illető municípiumban lakcímmel rendelkeznek, hanem azokra is, akik a 30 kilométeres körzetében élnek, tisztáztuk olvasóink kérdését.

Fontos, hogy ne menjünk nyilatkozat nélkül egyik municípium körzetéből a másikba, például ha Udvarhely környékéről, Csíkszeredába, Gyergyószentmiklósra, Maroshévízre megyünk, vagy elhagyjuk a megyét, legyen nálunk megfelelően kitöltött nyilatkozat. A diszpécser azt ajánlotta, hogy mivel a rendőrök nem eleve rosszhiszeműen ellenőriznek, a biztonság kedvéért, Udvarhelyszék területén járva legyen nálunk egy félig kitöltött nyilatkozat, amelyen szükség esetén be tudjuk ikszelni az utazásunk célját.

Gheorghe Filip, a megyei rendőrség szóvivője megerősítette a székelyudvarhelyi helyi rendőrség álláspontját: Nem repülővel megyünk, tehát a közúti távolságot kell figyelembe venni, vagy esetenként a vasúti távolságot, de nem fogja senki vonalzóval méricskélni a kilométereket. Hargita megye területén sok település két municípium között van, a legtöbb helység valamely megyei jogú város 30 kilométeres körzetébe tartozik.

Szentegyháziaknak a legjobb: közel hatvan kilométeres körzetben utazgathatnak, mert nagyjából egyenlő távolságra vannak Csíkszeredától és Udvarhelytől.

Megnéztük hány kilométerre van néhány távolabb eső, de még a 30 kilométeres távon belül levő település közúton: Korond 26 km, Alsóboldogfalva 29,5 km, Székelykeresztúr 26,1 km, Székelyvarság 29,6 km, Ivómezeje 24,6 km, Szentegyháza 26,6 km, Lövéte a 131-es úton 29 km (Szentegyháza felé 33,4 km), Homoródújfalu 29,1 km, Városfalva 24,1 km-re van Székelyudvarhelytől a legrövidebb távolságot tekintve.