Maszkkal vagy nélküle?

Forrás: Székelykereresztúr Város Polgármesteri Hivatalának Facebook-oldala

A járvány elején világszerte az volt a közvélekedés, hogy csak a tünetekkel rendelkező személyeknek kell maszkot viselniük. Ennek részben a maszkhiány volt az oka, prioritást élvezett az egészségügyi alkalmazottak ellátása, írta Raed Arafat államtitkár vasárnap egy Facebook-bejegyzésében.

Az utóbbi időben azonban egyre több nemzetközi hatóság ajánlja a maszkok használatát nyilvános helyen, mivel a tünetmentes személyek is terjeszthetik a vírust.

Köztudott, hogy nem igazán lehet egészségügyi maszkokat vásárolni a piacon, ezért más alternatív megoldásokat is számításba lehet venni, például egyre többen kezdenek el otthon készíteni maszkokat maguknak. Az államtitkár azonban arra figyelmeztetett, ha ezt az opciót választanánk, akkor minden használat után mossuk ki a maszkot, és fertőtlenítsük őket vasalással.

Azonban az emberek nem kötelezhetők maszkviselésre mindaddig, amíg nincs olyan termelési kapacitás, amely minden polgár számára lehetővé tenné, hogy elfogadható áron vásárolhasson maszkot, nyilatkozta Ludovic Orban miniszternelnök a România TV műsorában vasárnap este. Azt is hozzátette, hogy dolgoznak azon, hogy hazai cégek megfelelő mennyiségű maszkot gyártsanak, áll az Agerpres oldalán.

Itthon is egyre inkább szorgalmazzák a viselésüket, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala ma délelőtt azt javasolta Facebook-oldalán, hogy bár az otthonmaradás a felelős viselkedés a jelenlegi járványügyi helyzetben, ha mégis elhagynánk otthonunkat, akkor viseljünk maszkot, ha van lehetőségünk.

Székelykeresztúr a bölcsőde segítségével már az elmúlt héten elkezdte a házi készítésű védőmaszkok készítését

Székelykereresztúr Város Polgármesteri Hivatala pedig arról számolt be szintén hétfőn délelőtt a Facebookon, hogy ők a bölcsőde segítségével már az elmúlt héten elkezdték a házi készítésű védőmaszkok készítését, amit a több mint 1800 65 év feletti személynek szeretnének eljuttatni. Arra is felhívják a figyelmet, hogy ezeket ajánlott naponta kimosni, ecetes vízben fertőtlenítteni, napfényen szárítani, és forró vasalóval vasalni, illetve két órai használat után lecserélni.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Április 6-ai híreinket itt találja.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!