Maszkabál: hogyan viseld?

Ha vírussal ütköznél.
fotó: Pál Edit Éva

Elfogadta az egészségügyi minisztérium a maszk viselésére, a járványtani szűrésre és a kötelező kézfertőtlenítésre vonatkozó rendeletet a vészhelyzet idejére.

A maszk viselése kötelező minden zárt nyilvános helyiségben, kereskedelmi egységekben, tömegközlekedési eszközökön és a zárt térben történő munkavégzés alatt. Vannak azonban kivételek, olvasható az egészségügyi minisztérium közleményében.

 El lehet tekinteni a maszk viselésétől

Biztonságos munkakörülmények

A munkaadónak, vagy intézményvezetőnek kötelessége kidolgozni egy kockázatelemzésen alapuló részletes tervet minden alkalmazott esetében, annak függvényében, hogy milyen a munkaprogram, a tevékenység, a munkahely szervezeti felépítése és az intézmény épületének szerkezete.

A kockázatelemzést a munkaorvosok végzik el, és ajánlásokat küldenek a maszkok használatára vonatkozóan, a munkaadónak pedig ismertetnie kell az egészségügyi biztonsági feltételeket az alkalmazottakkal.

A munkaorvosnak kötelessége az alkalmazottak egészségi állapotát megfigyelni, megtanítani a munkagészségügyi biztonsági előírásokat, és felmérni a kockázatát a maszk viselésének/nem viselésének. A vezető személyek felelőssége az alárendeltségükbe tartozó munkatársak járványtani felmérése.

Így használjuk a maszkot

Felvétele előtt a kezeket fertőtleníteni kell, a maszknak takarnia kell az arcot és az orrot, és legalább 4 óránként cserélni kell, vagy ahányszor megnedvesedett, elszakadt. A maszkot viselése közben nem szabad megérinteni, ha mégis megtörténik, kezet kell mosni szappannal és vízzel, vagy szeszes fertőtlenítővel.

Használat után a maszkot külön, lehetőleg fedővel rendelkező szemetesbe dobjuk, lefedve tároljuk, levétel után kezet fertőtlenítünk. Nem ajánlott az orvosi maszkok ismételt használata. A nem orvosi maszkokat naponta mosni kell 60-90 fokon, majd a legnagyobb hőmérsékletre állított gőzvasalóval kivasalni.

Az 5 évesnél kisebb gyermekeknek a nem orvosi, textil anyagból készült maszkok használata javallott. Ha láz, tüsszögés, köhögés jelentkezik, akkor mind zárt, mind nyílt térben, sőt otthonunkban is viseljünk maszkot.

Az egészségügyi minisztérium és a közegészségügyi hatóság munkatársai által kidolgozott dokumentum az épületekbe lépéskor szükséges járványtani szűrésre is kitér.

Miben áll a járványtani szűrés?

Idegenek a munkahelyen

Csak nyomós indokkal szabad belépni idegeneknek a munkavégzés helyére. Ha csak iratokat, csomagokat kell átvenni, azt az épületen kívül, egy erre kijelölt személynek kell megtennie a járványmegelőzési szabályok betartásával. Mielőtt belépne, kötelező számára a járványtani szűrés (ugyanúgy meg kell mérni a testhőmérsékletet, megfigyelni a légzőszervi szimptómákat és a kézfertőtlenítés), amibe nem tartozik bele a személyes adatok feljegyzése. Ha nem haladja meg a vendég testhőmérséklete a 37,3 Celsius fokot, akkor a helyiségbe lépve egy alkalmazottnak el kell kísérnie abba a terembe, irodába, ahol halaszthatatlan dolga van.

A rendelet a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után lép érvénybe.