Másodszor láttak medvét a héten a Szejkén

Két bocs sétálgat Székelyudvarhely egyik bejáratánál – érkezett szerda kora reggel a RO-Alert figyelmeztetés. Az állatokat a Szejkefürdő környékén látták, ezért arra kérték a lakosokat, hogy kerüljék a környéket, és ne próbálják fényképezni vagy megközelíteni az állatot.

Alina Ciobotariu a Hargita megyei sürgősségi esetek felügyelőségének (ISU) szóvivője kora hajnalban arról tájékoztatott, hogy a helyszínre egy zsandár és egy Smurd-egységet küldtek. 

Tavasz van, több a medve –

hívta fel a figyelmet még április végén a helyi rendőrség a Facebook-oldalán. 

A legutóbbi bejelentések szerint látták már medvét a Réz-tetőn, a Szarkakőn, a Budavár és a Cserehát környékén. Ezeket a helyeket gyakran látogatják a természetjárók, túrázók is, akik, ha nem elég elővigyázatosak, könnyedén veszélybe sodorhatják magukat, figyelmeztettek.

Azt ajánlják a kirándulóknak, hogy legyenek nagyon figyelmesek, keltsenek zajt maguk körül, lehetőleg kerüljék el a medvéket, és ha bocsot látnak, semmiképp ne menjenek a közelébe, mert nagy valószínűséggel a közelben tartózkodik az anyamedve is. Hozzáteszik, figyelembe kell venni azt is, hogy a május és június hónapok a medvék párzási időszaka, amikor a hím állatok az átlagosnál agresszívebb viselkedésmódot tanúsítanak.

Hétfőn szintén medvét csíptek el az arra járok a Szejkén, az erről készült videót itt nézheted meg. Az eset kapcsán Mărmureanu-Bíró Leonard, a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgászegyesület vezetője azt nyilatkozta portálunknak, hogy a párzási időszak miatt az elkövetkező időszakban valószínűleg több példányt is megfigyelhetünk majd akár nappal is, és akár az emberlakta települések közelében is. 

A kiemelt kép illusztráció

Â