Második fázisába lép az oltáskampány pénteken

Dr. Rareș Stoicescu járványtanász, az oltásközpont vezetője bemutatja az első oltási napon a beadás csínját-bínját.
Fotó: Ilyés Zalán

Január 15-én, pénteken országos szinten elkezdődik a kampány második szakasza, amikor a 65 éven felüliek és a krónikus betegek mellett a kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók is kérhetik az oltást. Az elsők között adatja be magának például az államelnök és a miniszterelnök is.

Mindeközben Székelyudvarhelyen, amilyen óvakodva kezdődött az oltáskampány, ahhoz képest eléggé felpörgött. Dr. Rareș Stoicescu, az oltásközpont vezetője szerint szerdáig mintegy 300 vakcinát adtak be, beleértve a kórházi személyzet egynegyedét, illetve külső szociális és egészségügyi dolgozókat is. Mindezt úgy, hogy első körben alig nyolcvanan voltak feliratkozva. Erre vonatkozó kérdésünkre dr. Lőrinczi Csaba orvosigazgató is úgy értékelte, hogy kollégáik példája láttán minden bizonnyal felbátorodtak a kórházi dolgozók. Stoicescu doktor szerint különösebb mellékhatásokat nem is jegyeztek, „minden tökéletesen működik, a programálásoknak megfelelően”. Ezenkívül az ő esetéből kiindulva azt is mérik, hogy milyen ütemben terjednek az antitestek a szervezetében, nyilatkozta.

Arról, hogy városunkban is elkezdődik-e már a második fázis péntektől, előbb a városházánál érdeklődtünk. Zörgő Noémi sajtószóvivőnek tudomása van arról, hogy bizonyos személyeket (pl. egy állatorvos ismerősét) máris programáltak, ez alapján gondolja, hogy a kórházban kialakított oltásközpontban is készülnek a második fázisra. Nem is adhatják be máshol addig, amíg az önkormányzat ki nem alakítja a két új központot, a városi mozi és a bethlenfalvi kultúrház épületében. Erre január 20-áig adott határidőt a prefektusi hivatal, a szóvivő szerint zajlik a felszerelésük, érkeznek a fogyóeszközök. Az új központokat kifejezetten a lakosság beoltására alakítják ki, mondta.

Borka-Balás Attila, a kórház ideiglenesen kinevezett igazgatója is úgy tudja, hogy elvileg folytatódik az első fázis az egészségügyi dolgozók számára, és megnyílik a második fázis Udvarhelyen is az érintett lakossági rétegek (idősek, krónikus betegek, kulcsfontosságú ágak dolgozói) számára.

Egyébként az online regisztrációs rendszerbe szerdán még nem, de csütörtökön már be lehetett vezetni az adatokat az igénylőkről. Közvetlenül programálni ugyan még nem lehetett, tudtuk meg Zörgőtől, utóbbi – az országos híradás szerint is – elvileg péntek délután 3 órától fog elindulni ezen az oldalon.

A városháza szóvivője azt is elmondta, hogy a városháza személyzete, még az ügyfélszolgálat sem tartozik automatikusan a második fázisba, csak a krónikus betegeket iratták fel, mint bármilyen más alkalmazó jogi személy. A munkaadókon kívül egyébként a családorvosok irhatják fel az egészségügyi szempontból veszélyeztetett személyeket – ezt az oltáskampány országos koordinátora, Valeriu Gheorghiță mondta el a Hotnews-nak. Ahogy azt is, hogy az oltás mindenkinek ingyenes, beadása pedig feliratkozási sorrendben történik.

Egyébként a kormány kimondott célja elérni a tízmilliót szeptemberig, a lakosság tömeges beoltása leghamarabb április elején történhet a korábban közölt információk szerint.

Többet szeretnél tudni az oltásról?

Olvasd el egy negyedéves orvostanhallgató összeállítását a legfontosabb tudnivalókról.

Ha pedig az érdekel, hogyan iratkozhatsz fel, és milyen ütemterv szerint zajlik a romániai kampány, akkor ide és ide kattints.

A székelyudvarhelyi előkészületekről és a kórházi személyzet kétségeiről itt írtunk bővebben, az első oltási napról és az oltásközpontról pedig itt.