Másfél évtizede nem tudunk elszakadni Orfűtől

Jubileumi kiírásához érkezett a Fishing on Orfű fesztivál, ugyanis június 28. és július 2. között 15. alkalommal sátorozhatunk a Panoráma kempingben, azaz másfél évtizede kezdjük itt a fesztiválszezont.

Fotók: a Fishing on Orfű Facebook-oldala

Bár én sorszámoznám a 2021-ben megrendezett MiniFishinget is, és akkor már tavaly letudtuk ezt a jubileumi izét. Amúgy is az volt az igazi mérföldkő a fesztivál remélhetően még hosszú életében a kierőszakolt fiatalítással. Évek óta maximalizálják a résztvevők számát, tavaly már levegőt is nehéz volt venni a domboldalban, koradélután be kellett már rúgni, mert később esélytelen volt piához jutni a végtelen sorokban álldogálva. Kimaradtak már a korábban megszokott reggelig tartó bulik, majd egy szál gitár kíséretében a levonulás a tópartra. Sorolhatnám még, mik hiányoznak a korábbi évekből, de nézzük inkább, hogy

milyen újdonságokkal rukkoltak elő most is a szervezők.

Amellett, hogy újabb kempingező területeket hoztak létre, megduplázták a fröccstúrákat, ráadásul csoportonként már száz fő sétálhat a zenészek és borászok vezetésével a tó körül és kóstolgathatja a finomságokat. Elcsépeltnek tűnhetnek már ezek a túrák, ezért más off-programokat is bedobtak a mélyvízbe: megtanulhatsz három labdát vagy buzogányt dobálni, pörgetni az ördögbotot vagy táncoltatni a tányért a magasban a Bravo Juggling játszóházban.

A legérdekesebbnek idén a kempingen belüli túrák tűnnek, ugyanis a szervezők betekintést engedélyeznek a kulisszák mögé. Lesz szó beengedésről, vendéglátásról, hang- és fénytechnikáról, biztonsági szolgálatról, infrastruktúráról, múltról, jelenről és jövőről, benézhetsz a backstage-be és VIP-be, felállhatsz a Nagyszínpadra.

Persze, a jól bevált programok is terítéken vannak, idén is csillezhetsz diófa árnyékában, madárcsicsergés mellett, fröccsel a kézben, a legfinomabb házi sajtokkal, kézműves fagyival és kemencében sült pizzával a Kovácsszénáján, vagy a hertelendi sörfőzde pincéjében is hűsülhetsz, a legkülönlegesebb kézműves sörök mellett kóstolgathatod a bográcsos ételt. Katával a sörfőzés rejtelmeibe is betekintést nyersz, miközben a félDecibel zenekar ínyenc muzsikát tálal fel.

A zenei program

teljes menetrendjét már tavaly közzétették, sajnos sok kedvencünket nem találjuk, a kimondottan a Fishing színpadára vágyó udvarhelyi Dissorder sincs még a listán, de nem kell aggódni, lesz ott minden!

Ha csak egy fellépőt lehetne kiemelni, akkor az a godfater. lenne. Már csak a felsorolásból is látszik, hogy mennyire megkerülhetetlen alakokról van szó: a gitárlegenda Tátrai Tibor nem másokkal vette körbe magát, mint a nemzetközi sikerű dobművész, Borlai Gergő, a Berklee Egyetem eddigi első és egyetlen magyar basszusgitárosa, Kéri Samu, az Ocho Macho zenekar elképesztő gitárvirtuóza, Gotthárd Mihály, valamint a jellegzetes, fényes hangú énekes-zongorista, Szebényi Dániel. A formáció tavaly óta hasít fellépéseivel, Titusz így jellemezte magukat: eredetileg blueszenekart terveztem. A második próba után Borlai Gergő úgy fogalmazott: ez rhythm and blues. Majd jött a harmadik próba, amelyiknél picit finomított: ez egy blueszenekar, amely energikus, dinamikus energiával működik. „Ezután jött az első buli, amikor kiderült, hogy nagyon durva rockzenekar vagyunk, tele energiával, két vadállat gitározással meg dobolással. Szóval nagyon erős blues-rock. Bluest játszunk, de úgy, mint a vadállat.”

Szóval a kisebbik Nagyszínpadon szerdán ők kezdik tépni a húrokat elsőként. Nagyszínpados helyét nem adja a hiperkarma, a PUF, a 30Y, a Kiscsillag, a Vad Fruttik sem, ott lesz az újonnan berobbant Elefánt, az Esti Kornél, a Carson Coma, visszatér a Quimby és a Budapest Bár, s immár nagyszínpados lesz a Thy Catafalque és Beton.Hofi is, és Bori, aki tavaly így indította a fesztivált:

De a lenti sátor kínálata is egy nagyszínpadéval ér fel, ha a színpad túléli az első nap zúzását: WmD, VHK, Lazarus, Akela. Ide tér vissza Ganxsta is, immár hagyományosan itt játszik az Óriás, a Colorstar, a Kubalibre és Livius is itt kutyavacsizik szombat éjjel. Az orfűi féregjáratnál idén is tematikus napok lesznek, fent a Borfalu pedig a Keukenhof-i virágoskerttel vetekszik, annyira színes a paletta: Apey kétszer is szerepet kap, visszatér a Gypo Circus a csűrdöngölőjével, a Kacaj Pécs hírnevét emeli még jobban, a Góbé tavalyi koncertjét pedig csak úgy itt hagyom, alapozásnak:

Az erdei színpadról és Bérczesi Robiról inkább nem írok semmit, így is alig férünk el mindig a tisztáson. Inkább promózzuk a víziszínpadot, aminek a backstage-ébe még mindig szabadon be lehet úszni. És vannak zenészek, akik hosszú évek után itt húznak rövidgatyát és égnek le először az évben.

Eltelt másfél évtized, mióta a Rátgéber-féle Fishing on Orfű Kiscsillag-dal ihlette a fesztivál nevét, szervezését, indítását, az alter zenészek pár napos lazulásából Magyarország egyik legjobb fesztiválja nőtt ki pár év alatt. Mint minden kamasznak, ennek a rendezvénynek is vannak jó és rossz, néha érthetetlen húzásai, de az éretté váláshoz ezek mind szükségesek.

Természetesen ezúttal is elővételben elfogyott az összes bérlet, napijegy, sátorjegy, de van a közösségi oldalon olyan csoport, ahol szerencséd lehet, ha még ezután kapsz kedvet egy kis kultúr- és gasztro-nyaraláshoz a Mecsek-alján. Minden további infót megtaláltok a fesztivál honlapján.

Papucsra fel, fedezzük fel együtt Orfű kincseit és halmozzuk az élményeket!