Kevesebb a narancs a román Fantában?

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság csütörtökön, január 12-én közölte, hogy Románia három Fanta-termék összetevőinek ellenőrzésére kérte az uniós tagállamokat, azzal vádolva a szénsavas üdítőital gyártóját, hogy megszegte a kettős termékminőség tilalmára vonatkozó EU-s szigorítást, mivel eltéréseket fedeztek fel több, Európa különböző országaiban forgalmazott termék összetételében – írja az Agerpres.

A hatóság emlékeztetett: ha beigazolódik a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat gyanúja, a gyártó az éves forgalmának 4 százalékának megfelelő bírsággal büntethető, ami Románia esetében meghaladja a 20 millió eurót.

A fogyasztóvédelmi hatóság tájékoztatása szerint a kettős termékminőség gyanúja az Európai Unióban forgalmazott narancsos Fanta, citromos Fanta és a cukormentes narancsos Fanta összetevői kapcsán merült fel. A narancsos Fanta esetében például az üdítőital címkéje szerint három tagállamban a termék narancslétartalma 5 százalék alatti, 13 tagállamban (köztük Romániában) 5 százalék, 4 tagállamban 6 százalék, három tagállamban 8 százalék, két tagállamban 12 százalék, 2 tagállamban 20 százalékos. Emellett a fogyasztóvédelmi hatóság szerint tagállamonként eltér bizonyos adalékanyagok aránya a három termékben.

Közleményében a hatóság emlékeztetett: kettős minőségről akkor beszélhetünk, ha egy terméket valamely uniós tagállamban úgy forgalmaznak, hogy az márkanevében, küllemében megegyezik egy másik tagállamban forgalmazott termékkel, azonban azok összetétele vagy egyéb jellemzői jelentősen eltérnek egymástól.

A Coca-cola válaszolt

Közleményt adott ki pénteken az említett Fanta termékeket forgalmazó Coca-Cola romániai vállalata, amelyben azt írja, együttműködik az Országos Fogyasztóvédelmi Hatósággal (ANPC) annak a három Fanta-terméknek az ellenőrzésében, amellyel kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy a gyártó megszegte a kettős termékminőséget megtiltó uniós jogszabályt.

A Coca-Cola romániai vállalata arról tájékoztat, hogy már 2022 júniusa óta együttműködik a fogyasztóvédelmi hatósággal ebben az ügyben. Közleményükben azt írják, továbbra is érvekkel és bizonyítékokkal fogják alátámasztani vállalatuk álláspontját a vizsgálatban felhozott állításokkal kapcsolatban: „elkötelezetten tartjuk magunkat ígéretünkhöz, hogy minden országban, ahol tevékenykedünk, a legmagasabb minőségű italokat kínáljuk a fogyasztóknak. Ugyanakkor egyes receptek jogos indokkal, például a helyi előírások vagy a fogyasztói preferenciák miatt kiigazításra kerülhetnek, tiszteletben tartva a hatályos jogszabályokat” – írják a közleményükben.

A vállalat hozzáteszi, teljes átláthatóságot biztosít a termékek összetevőiről és tápértékéről, és erről egyértelmű tájékoztatást nyújt a fogyasztóknak mind a csomagoláson, mind online.

Kiemelt kép: Pixinoo, Dreamstime.com