Máréfalván tanítanak életet menteni

A stroke-ról, azaz agyvérzésről vagy agyi érelzáródásról és a BLS-ről, azaz alapszintű újraélesztésről tartanak előadást Máréfalván augusztus 25-én 10 órától a falu művelődési házában.

Az előadás egyike a július 29. és augusztus 27. között megtartott, a Hargita Megyei Mentőszolgálat és az Erdély Mentőcsoport csíkszéki csapata által szervezett előadássorozatnak. Udvarhelyen már jártak, augusztus 2-án oktatták a helyieket a városháza Szent István termében.

A stroke előjelének tekinthető az átmeneti bénulás és a beszéd- és látászavarok. Mindkét állapot sürgős kórházi ellátást igényel, csupán négy óra áll rendelkezésre, hogy elkezdődjön a vérrög feloldása, amellyel csökkentik a károsodás mértékét és növelik a teljes felépülés esélyét. A BLS célja, hogy a légutak nyitvatartásával, befújásos lélegeztetéssel és a keringés mesterséges fenntartásával, azaz a mellkasra gyakorolt külső nyomással biztosítsuk a létfontosságú szervek oxigénellátását keringés- és légzésleállás esetén – írják a szervezők a Facebook-eseményben.

Kiemelt kép: Sata Zalán