Márciusban kiderül, alkotmányos-e a Bűnözők Nélkül kezdeményezés

Az Alkotmánybíróság jövő hónap végén hoz döntést arról, hogy a Bűnözők Nélkül (Fără Penali) a közhivatalokban elnevezésű kezdeményezés eleget tesz-e a törvényes feltételeknek, elegendő aláírás gyűlt-e össze a népszavazás kiírásához. Az USR 2018. szeptember 21-én iktatta az alkotmánymódosításhoz szükséges aláírások második részletét, 780 ezer kézjegyet, és így eleget tesz annak a feltételnek, hogy 21 megyéből 500 ezer választásra jogosult állampolgár támogassa azt.

A kezdeményezés az Alkotmány 37., a közhivatalokba való megválaszthatósági jogot tárgyaló cikkelyét egészítené ki azzal a bekezdéssel, hogy „nem választhatók a helyi önkormányzatokba, a képviselőházba, a szenátusba és Románia elnökévé olyan személyek, akiket szándékosan elkövetett bűncselekmények miatt ítéltek el”.

A PSD-s Cătălin Rădulescu a hónap elején panaszt tett a Legfőbb Ügyészségnél a kezdeményezés ellen, mivel szerinte az USR 500 ezer aláírást meghamisított. Az USR szerint több mint 800 ezer aláírást a polgármesteri hivatalok ellenőriztek és érvényesnek találtak.

Mediafax