Március 15-e helyett Vitéz Mihályra emlékezhetünk

A magyar nemzeti ünnepre vonatkozó törvénytervezetet levették a parlament napirendjéről, miközben a Vitéz Mihály emléknapját elfogadta első házként a szenátus. Mindkét esetben a képviselőház a döntő fórum.

A március 15-ét a romániai magyar közösség ünnepnapjává nyilvánító tervezetet a frakcióvezetők közös megegyezése alapján vették le a napirendről – közölte Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke. Marius Paşcan, a Népi Mozgalom Párt (PMP) frakcióvezetője viszont azt kérte, vitassák meg és utasítsa el a ház, mert az RMDSZ csak a „megfelelő pillanatot” keresi elfogadtatásához. A tervezet végül két hétre visszakerült a parlamenti bizottság elé.

Az RMDSZ által benyújtott javaslat lehetővé tenné, hogy a magyarlakta településeken március 15-én kulturális rendezvényeket tartsanak a helyi költségvetésből történő finanszírozással. A munkáltatóknak biztosítaniuk kellene, hogy a magyar alkalmazottak kérésre szabadnapot vehessenek ki, ha részt akarnak venni a március 15-i ünnepségeken.

Mindeközben a szenátus megszavazta azt a javaslatot, amelynek értelmében a román nép hősévé és mártírjává avatnák Vitéz Mihály (Mihai Viteazul) román fejedelmet, és minden évben május 27-én emlékeznének meg róla a központi és helyi hatóságok. A PSD-s és PNL-s képviselők által benyújtott tervezetet 110 támogató szavazattal és 23 tartózkodás mellett fogadták el.

Agerpres