Marad az esős időjárás

Jelentős mennyiségű csapadékra és légköri instabilitásra vonatkozó, az egész országot érintő figyelmeztetést adott ki hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). A figyelmeztetés hétfő délelőtt 10 órától szerda este 11 óráig érvényes.

A meteorológusok szerint hétfőn a hegyvidéken, az ország északi és középső részében, illetve helyenként a déli országrészben gyakori villámlások és heves széllökések által kísért záporok, zivatarok várhatók.

Kedden és szerdán a keleti és a délkeleti országrészben válik hangsúlyossá a légköri instabilitás, felhőszakadásokra, gyakori villámlásra, elszigetelten jégesőre és szélviharra kell számítani. Rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék, 25-50 l/négyzetméter is eshet. A többi régióban is hasonló, de kisebb intenzitású, és kisebb kiterjedésű területeket érintő jelenségekre lehet számítani a hét végéig, áll az Agerpres oldalán.

Az ANM következő két hétre érvényes közleménye szerint Erdélyben először hűvös időre számíthatunk, a maximáls hőmérséklet 17-23, a minimális 7-11 fok körül alakul, ezután felmelegedik az idő, nappal 24-29, az éjszaka 10-15 Celsius-fokra lehet számítani. Az időszak első napjaiban és 21-e után különösen délutánonként a záporok valószínűsége magas lesz.

Az accuweather.ro meteorológiai szakportál szerint Székelyudvarhelyen a hétfői és keddi alacsony hőmérsékletek után jelentős változás következik, a héten 24-25 Celsius-fok lesz a csúcshőmérséklet, a következő hét elején még három fokkal nő a hőmérséklet. Viharokra viszont minden nap magas az esély, ez a hétvégére csökken csak.