Már vasárnap elkezdődik a szavazás

Míg Udvarhelyen zajlik az élet a kampányban szokásos zavaros mederben, zajlik az jelöltállítási folyamat Udvarhelyszék-szerte az RMDSZ-ben is. A legtöbb udvarhelyszéki községben újráznának a polgármesterjelöltek, de vannak községek, ahol akár hárman is megpályáznák a vezetői tisztséget.

Bögözben 

a jelenlegi polgármester, Farkas Mózes mellett a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal városgazdálkodási osztályának vezetője, Ülkei Zoltán is jelentkezett, hogy RMDSZ-színekben megmérettetné magát.

Ülkei Zoltán a bal oldalon és Farkas Mózes jobb oldalon
fotó: Csedő Attila és Farkas Mózes Facebook-oldala

Vasárnap, március 8-án előválasztással döntik el, hogy az agyagfalvi, kútásó-vállalkozást működtető Farkas és a bétai gyökerekkel is rendelkező Ülkei közül kinek lesz a szavazólapon a tulipán mellett neve, a nyár elején tartandó helyhatósági választásokon. A tanácsosi listáról a hagyomány szerint a helyi választmány és a területi szervezet elnöksége közösen dönt majd, a polgármesterjelölt személyének ismeretében.

Tudomásunk szerint Farkas Mózesen és Ülkei Zoltánon kívül is lesz jelölt: az Erdélyi Magyar Szövetség egy harmadik, függetlenként indulót, Csomor Csabát támogatja a polgármesteri tisztség megszerzésében.

Hasonló a helyzet Újszékelyen, 

ott Balló Zoltán hivatalban lévő polgármester és Mátéfi Csaba alsóboldogfalvi néptáncos, néptáncoktató közül választhatnak a szavazók március 21-én, vasárnap.

Költöztessük Udvarhelyre Borbolyt?

Az RMDSZ jelöltállítási folyamatáról, ütemtervéről korábban itt írtunk.

Ugyancsak előválasztást tartanak március 8-án, de nem polgármesterjelöltekre, hanem a tanácsosi rangsorra, két községben: Máréfalván és Galambfalván, ahol egy-egy polgármesterjelölt jelentkezett az RMDSZ-nél: a hivatalban lévő Kovács Imre és Gyerkó Levente személyében. A falubeliek azt döntik el az előválasztáson, hogy ki hányadiknak juthat be a községi tanácsba.

Vasárnap a szavazókörzetek – a szokásos helyeken – reggel 7-től este 7-ig lesznek nyitva a községekben és a hozzájuk tartozó településeken. Mindenki a személyi igazolványában szereplő lakhelye szerinti szavazókörzetben választhat: a dobóiak Dobóban, a bögöziek Bögözben – mondta kérdésünkre Bíró Barna Botond, az RMDSZ udvarhelyszéki szervezetének elnöke.

Máshol is lesznek változások: 

a parajdi polgármester, Bokor Sándor visszavonul, helyette Nyágrus László jelenlegi alpolgármester jelentkezett, hogy vezetné a községet. Ugyancsak nyugdíjba megy az oklándi Cseke Miklós, helyébe Godra Lehel hivatalban lévő alpolgármester lépne. A siménfalvi Péter Zoltán helyett pedig Nagy János jelölteti magát.

Szentegyházán és Kápolnáson

nem végleges még a tanácsosi jelöltlista, jövő héten döntenek róla. A polgármester-jelöltek már megvannak, de saját kérésükre még nem nyilvános a kilétük – válaszolta Bíró.

Etéden kérdéses még, hogy a korábban felfüggesztett Szőcs László indulhat-e polgármesternek. Egyelőre úgy áll a helyzet, hogy a bíróság elutasította Szőcs keresetét. Az indoklás függvényében döntik el jövő héten, hogy ő lesz-e az RMDSZ polgármesterjelöltje, vagy valaki más. – Megbeszéltük Szőcs Lászlóval, hogy nem kockáztathatjuk meg, hogy Etéd megint polgármester nélkül maradjon, bárhogy is lesz, munkájára mindenképpen számítunk a továbbiakban – mondta Bíró.

Â