Már tíz éve kellett volna ez a parkoló

Egy hete, október 15-én nagy port (meg zöldövezetet) kavart a kocsipiac. Többen is arra panaszkodtak a Facebookon, hogy sokan a biciklisávra és a zöldövezetre parkoltak a felújítás alatt álló II. Rákóczi Ferenc úton. 

Akkor büntetlenül megúszták a dolgot, László Szabolcs, a Helyi Rendőrség igazgatója azt nyilatkozta az eset után a portálunknak, hogy kollégái elsősorban a „nehéz forgalmi helyzet” megoldásával voltak elfoglalva, hogy „kiszolgálják az igényeket”. Miután elfogyott minden parkolóhely a Jézus-kápolna körül és a Budvár utcában (ahová ők maguk terelték az autósokat), elmondása szerint már csak arra ügyeltek, hogy az útfelületet hagyják szabadon az autók, és a járdán is férjenek el tőlük a gyalogosok, ha már ott hagyták őket. 

Fotó: Magyari Tímea

Ám legközelebb nem lesznek ilyen elnézőek, figyelmeztette a lakókat 20-án a helyi rendőrség egy Facebook-posztban, szigorú ellenőrzéseket fognak végezni az említett városrészen, ígérték, miután a városháza fel is szólította őket megkeresésünkre, illetve a kivitelező panasza nyomán.

Zéró tolerancia a közvagyon rongálással szemben – reagált az esetre Gálfi Árpád polgármester Facebookon szerdán. A posztban egyúttal közölte, hogy vasárnapra használhatóvá válik a piac háta mögötti rögtönzött parkoló, ahová a Budvár utcából lehet eljutni, és onnan közvetlenül elérhető a piac is. Erre egyébként a helyi rendőrség is felhívta a figyelmet.

Vasárnap mi is elindultunk megnézni a parkolót.

Miután a II. Rákóczi és a Budvár utca parkolósávja is megtelt, 10 órakor már ide terelték a helyi rendőrök az autókat – legalábbis azokat, akik tudtak az új lehetőségről, vagy véletlenül arra sodródtak, mert hogy irányjelző táblák az úton nem voltak, a rendőrök pedig csak azokat látták el szóbeli útmutatással, akik letekerték az ablakot és konkrétan rákérdeztek, hogy hol állhatnak meg.

Fél 11 körül a Jézus-kápolna előtti térnél jártunk, amelynek jelentős részét elfoglalták az út felújításához használt gépek és alapanyagok, és csak néha ürült meg egy-egy hely a megmaradt parkolóból. A Cserehátra felkúszó Medence utca is dugig volt parkoló autókkal, a járda is, így sokan kénytelenek voltak tovább forgolódni a kocsipiac tájékán, amíg egy éppen megüresedő helyet nem kaptak valahol.

Néhány sofőrt megkérdeztünk, akinek szerencséje volt, és kapott helyet a Jézus-kápolnánál. Kiderült, hogy ők nem is tudtak a nagy parkolóról, csak ezt ismerik, azért álltak oda, ahogy tudtak. Egyikük még méltatlankodott, hogy rászólt a helyi rendőr, mert a járdára kilógott az autója – egy BMW-terepjáró – hátsója az egyik kocsibeállónál, és szerinte fejetlenség volt az új járdát lezárni, amíg a Jézus-kápolnánál nem szabad a tér. A zöldövezetet amúgy is megtapossák mások, mikor nem látják a hatóságok – hárított, miközben egy másik kaput állt el félig.

A rendőrség figyelmeztetése és erős jelenléte (16-an voltak szolgálatban) megtette hatását: az új járda azon részén, ahol a bicilkisáv és a zöldövezet volt, ezen a vasárnapon tényleg nem parkoltak. Igaz, próbálkozni próbálkoztak, nagyjából 25 esetben büntettek – mondta el portálunknak Katona Lóránt, a helyi rendőrség helyettes vezetője –, annak ellenére is, hogy a sávot szalaggal elkerítették és több póznára is parkolni tilos táblát ragasztottak az új parkolóra vezető térképpel együtt. Utóbbiból jól jött volna egy-két nagyobb változat is, amit a kocsikból is lehetett volna jól látni, nem csak gyalog a járdáról.

Merre menj?

Az új, építkezési hordalékkal feltöltött tágas parkolóba egyébként nem nehéz odatalálni: végig kell menni a Budvár utcán, a végén pedig balra kell fordulni egy kövezett úton. Nagy pozitívum, hogy nem kell sokat sétálni a piacig, direkt bejárat nyílik rá az állítólag 210 férőhelyes parkolóból – a csúcsidőben ennyit számolt a helyi rendőrség.

Nagyjából fél 11-re már beteltek a helyek – ekkor volt a legsűrűbb a tömeg 10 és 12 óra között, amíg ott voltunk. Mi 11 órára értünk ide, ekkora már megfogyatkozott a tömeg, több szabad hely is volt, a Budvár utcában álló helyi rendőr viszont külön kérte az újonnan érkezőket, hogy ne állják el az egyik sávot a parkolóba vezető úton, mint az előttük érkezők, menjenek beljebb.

A parkoló közepén állomásozó helyi rendőr egyéb forgalmi problémákról nem számolt be kérdésünkre, kicsit kellett segíteniük a sofőröknek, hogy optimálisan parkoljanak az előre ki nem jelölt helyekre. Bár ez a hetesfordulások láttán nem igazán sikerült, ő mindenesetre úgy látta, hogy az autósok elégedettek voltak az új lehetőséggel, erre egyébként a helyszínen megkérdezett néhány sofőr rá is erősített. Ketten meg is jegyezték, hogy már rég – egyikük szerint tíz éve – meg kellett volna legyen ez a parkoló, amelyről egyébként csak egyikük hallott, és ő is csak egy piacos ismerős segítségével talált rá. A másik kettő tiszta véletlenül, az árral sodródva bukkant rá. 

Helyszíni szemlénk után azzal a tapasztalattal maradtunk, hogy egyikről hétről a másikra valóban nagyot, látványosat ugrott a parkolás civilizációs indexe a kocsipiac tájékán, ám a tájékoztatáson, iránymutatáson még azért dolgozni kell, és a parkolót sem árt bővíteni a csúcsórára való tekintettel, illetve az összekötő utat szabadon tartani a torlódások és a céltalan kocsikázások elkerülése végett. Hátha így majd akkor is el lehet kerülni a szabálytalan parkolást, amikor lehull a szalag az új járdáról.