Már nem tart soká az ingyen szauna

Vihar és lehűlés lesz az ország északi részein, kánikula a délieken.
illusztráció: PÁL Edit Éva

Az ország síkvidékein és Bukarestben kánikulára kell számítani csütörtökön, de északon erőteljes viharok alakulhatnak ki, péntektől pedig lehűl a levegő – nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek Viorica Dima, az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) szolgálatos meteorológusa.

Dima szerint csütörtökön, június 27-én a síkvidékeken 35-36 Celsius-fokig megy fel a hőmérők higanyszála, de a délután heves viharokat hoz az északi régióban. A fülledtségi index magas lesz, mert magas a levegő páratartalma,

de péntektől már nem kell kánikulától tartani

– mondta a szakember.

Bukarestben csütörtökön még 34-35 fok lesz, péntektől már fokozatosan hűvösödik a levegő, szombaton nem fogja meghaladni a 27 fokot.

Viorica Dima arról is beszámolt, hogy az észak-afrikai légáramlat okozta kánikula Nyugat-Európában okoz nagyobb gondokat, Románia területére viszont Oroszország felől áramlik be egy hideg légtömeg, ami viharokat okoz és lehűti a levegőt.

Az ország 25 megyéjében másodfokú (narancssárga jelzésű)

viharriadó van érvényben csütörtök délután.

A viharok először Észak-Moldván és Máramaroson, majd fokozatosan Erdélyen, a Körösök vidékén, a Bánságon és Munténia északkeleti részén is végigsöpörnek. A szél akár 80-100 kilométeres óránkénti sebességgel is fújhat, villámlás, dörgés, zivatar, jégeső valószínű, a lehulló csapadékmennyiség elérheti a 40, de helyenként az 50-60 litert is négyzetméterenként.