Már nem csak a koronavírus hozza lázba a tanácsosokat

Jó hírünk van: végre nem csak a koronavírus uralja a közbeszédet. A rossz hír az, hogy új járvány van terjedőben: a politikai játszmák fertőznek Udvarhelyen. A két és félórás áprilisi tanácsülés legizgalmasabb vitái a napirend előtti felszólalásokban és a különfélék napirendi pontban bontakoztak ki.

Tizennégy napirendi pontról döntött a tanács online tanácsülésen csütörtökön. Az áprilisi önkormányzati ülést eredetileg a polgármester 12 napirendi ponttal hívta össze, kedden egészítette ki kettővel, kevéssel azután, hogy Arros Orsolya közzétett a Facebookon egy kérést, mellyel a városháza rendezvényszervező irodája és a Vass Orsolya UFF-elnök, majdnem művelődésiház-igazgató által részben tulajdonolt cég közötti szerződéseket firtatja. Nem tudni, van-e a két dolognak köze egymáshoz, az egymásutániság tény.

Az online tanácsülést utólag nézhettük meg, szokásunktól eltérően nem tudósíthattunk élőben, de megpróbáltuk a hangulatát így is visszaadni, kicsit bővebben tárgyalni, mint az erről szóló közlemény. Ebben az a rossz, hogy nem látjuk az összes arcot, és nem mindig azé látszik a kamerán, aki épp beszél, ez elvesz a hangulatból.

A helyzet indiszkrét bája pedig,

hogy a tanácsosokat otthonukban figyelhetjük meg. Például Orbán Balázs a múlt alkalommal az ágyból jelentkezett be, de most felfigyelt arra, hogy elhomályosítható a háttér. Jól tette, mert sokáig ő uralta a képet, mondjuk, most nem az ágyból.

Balról jobbra, fentről lefelé: Orbán Árpád, Bíró Edith, Berde Zoltán, Orbán Balázs.

A legbarátságosabb háttér ezúttal Berde Zoltáné volt, a legtrendibb, indusztriális a Péter Balázsé, a legintellektuálisabb a könyvespolcokkal a Bíró Edithé, a legotthonosabb az Orbán Árpádé. A legsterilebb ezúttal a Hajdó Csabáé és a Venczel Attila jegyzőé, mindketten naptárral dekorálták a hátterüket. Ha az arckifejezések hiányoznak is, ez a tényező emberibbé teszi az egészet.

Na, de térjünk a lényegre,

a jegyző számba veszi a jelenlétet és kéri, hogy a tanácsosok a mikrofonokat zárják le, csak akkor beszéljenek, ha hozzászólnak. Benedek Árpád Csaba cserébe arra kéri a jegyzőt, a határozatok elfogadása előtt mondja meg, minimálisan hány szavazatra van szükség. A tisztségben levő 18 helyi tanácsos közül jelen van 17,  Mike Levente hiányzik, Szarvas Zsuzsa, ugye, lemondott, a döntéshozatalhoz szükséges többség adott – állapítja meg a jegyző, majd közli, a polgármester halaszthatatlan közfeladatok ellátására, az afrikai sertéspestis udvarhelyi megjelenése ügyében Csíkszeredába utazott a prefektus hívására, a Gálfihoz intézett kérdésekre a hivatal munkatársai megpróbálnak válaszolni, ha nem tudnak, akkor továbbítják azokat.

Halkítsd le a mikrofonodat, légy szíves – szól máris valakinek Péter Balázs.

A határozattervezetekről névsorolvasással szavaznak, a napirend elfogadása az első pont, amiről döntenek, előtte Derzsi László felszólal.

Nem tud elmenni amellett, hogy

két hete Vass Orsolya elnyerte a Művelődési Ház igazgatói állását egy olyan versenyvizsga után, amelynek feltételeit lehetetlen volt teljesítenie nagyon sok más szakembernek, köztük a jelenlegi igazgató, Elekes Gyula sem tudta. Kiderült az is, hogy az elmúlt másfél évben több mint 200 ezer lejre kötött szerződést a polgármesteri hivatal a Vass Orsolya által 50 százalékban tulajdonolt céggel rendezvények szervezésére.

Mivel Gálfi nincs jelen, kérdései költőiek maradnak:

Hajdó Csaba pontosít, hogy nem csak ő szokta megdicsérni a rendezvényszervező iroda munkáját, hanem épp Arros Orsolya, és „elnök úr” is, azaz Derzsi. Mi is látjuk, hogy a folyamatok nem tökéletesek, de sokkal átláthatóbbak, mint bármely RMDSZ-es városvezetés idején, itt minden közbeszerzéssel, és nem protokollalapból van kifizetve.  Lényeges előrelépés történt a jogszerűség terén, közbeszerzési tanácsadóval egyeztettek,  a közbeszerzések ellenőrizhető módon történnek. Az RMDSZ mostani elnökeként szól Derzsihez: – próbálja ezt megtenni a 2016 előtti adatok esetében, amikor Önök vezették a várost! – ezen Derzsi csak pisolyog, Péter Balázs nevet is. Valószínűleg az a humor forrása, hogy Derzsi személyesen nem volt tagja az előző testületnek.

Balról jobbra, fentről lefelé: Hajdó Csaba, Derzsi László, Péter Balázs, Szabó Gyula.

Hozzáteszi, ez a vizsga a lehető „legtranszparensebb”, ami eddig a városban történt, a bizottság kompetens szakmailag, a versenyvizsga konzultálható írásban, és felvétel is készült róla. Ja, hogy a folyamat nem tökéletes, meg kell ismételni? Dicséretére válik annak a rendszernek, amely belátja a hibáját és végrehajtja a korrekciót, és nem úgy megy fejjel a falnak, mint az előző városvezetés, amely az Udvarhelyi Média Kft.-vel még éveken át problémát okozott az utódoknak. Rossz támadási felületet választott szerinte Derzsi, mert minden egyes ilyen történet összehasonlítási alapon történik, nézzük meg, hogy csinálták mások, az elődeink.

Venczel Attila szól Arros Orsolyához: közérdekű és mandátuma ellátásához fontos információkat, szerződéseket és elszámolásokat igényelt írásban, a jegyző tudomása szerint a polgármesteri hivatal elküldte. Megjegyzi, a közérdekű információk esetén a válaszadás határideje a szükségállapot alatt 10 naposról 20 naposra módosult. Arros Orsolya nem kapta meg. Szkennelve, elektronikus úton küldték, érkezik a válasz.

Szavazás indul!

Orbán Árpád ülésvezető lezárja a napirend előtti felszólalásokat, megjegyezve, hogy a versenyvizsgán alkalmazott kritériumrendszerről már előzőleg szavazott a tanács, ha elrontották, közösen tették, a sors ajándéka, hogy most ki tudják javítani. Túl volt ez beszélve szerinte.

Most megnéznénk, ha élőznénk, az RMDSZ-tanácsosok arcát, de csak Szabó Gyula látszik, ő is hátfényben, és máskor sem árulkodik az arckifejezése semmiről. Ketesdi Imre javasolja 15. napirendi pontként a különféléket. A tizenkét napirendi pontot a kiegészítésekkel együtt elfogadja-e a tanács? – kérdezi, nem akar egyenként szavaztatni a napirendről Orbán Árpád.

A jegyző olvassa a névsort, a tanácsosok igennel vagy nemmel válaszolnak arra a kérdésre, hogy egyetértenek-e a az előterjesztett napirend elfogadásával?

Benedek Árpád Csaba nem válaszol, Sinka Arnold tartózkodik. A 17 jelenlévő tanácsosból 15 jóváhagyással, egy tartózkodással elfogadták. Szőcs András rendszergazda utánanéz, hogy technikai okai vannak-e Benedek hiányzásának.

Az első napirendi pont a költségvetés módosítása, 

kiegészítések. Vass Szabolcs igazgató terjeszti elő a határozattervezetet, mely szerint 182 ezer lejt kapott a kórház szponzorizálásként, ezt a jövedelem/bevételi oldalon kellene befoglalni a költségvetésbe. Hitelátcsoportosítást is végeznének: a polgárvédelemre (61-es fejezet) 200 ezer lejt szeretnének átcsoportosítani, hogy a járvánnyal kapcsolatos kiadásokra fordítsák, ezt a 67-es fejezetben szereplő, kultúrára fordítandó összegből és 100 ezer lejt a 184-es, Utak fejezetből csoportosítanák át. Tervben van egy kisebb hitelátcsoportosítás az 54-es fejezetből.

A határozat második részében 260 ezer lej bevételt a következőképp javasolták csoportosítani: a polgárvédelemnek 85 ezer lejt, 175 ezer lejt a kórháznak utalnának át: ebből egy 135 ezer lejes önrész kifizetését oldanák meg és a fennmaradó pénzből ózonos fertőtlenítő-berendezést vásárolnának a mentőautókhoz. Kérés érkezett tegnap: az Orbán Balázs iskola kisebb átcsoportosítást szeretne, de erről a polgármester feladata dönteni, mondják a tanácsosok, kiveszik a tervezetből.

Balról jobbra, fentről lefelé: Orbán Árpád, Orbán Balázs, Hajdó Csaba, Ölvedi Zsolt.

Orbán Árpád ülésvezető megjegyzi, hogy a város 135 ezer lejes önrésze 10 százalékot jelent egy 1.350.000 lejes összegből, ami a kórházhoz érkezik a minisztériumból.

A 139-es közigazgatási törvény szerint abszolút többség szükséges, azaz a tanácsosok fele plusz egy szavazatot, jelen esetben 10 jóváhagyó szavazatot jelent.

Benedek szeretné, ha a sarokszámokat közzétennék, mielőtt szavaznak. A jegyző egyetért, de a vita már le van zárva, kéri, hogy a kiküldött dokumentumok alapján végezze el a szükséges összeadás-kivonási műveleteket. Benedek tartózkodik, mert nem tudja, miről kell szavazni. Tizennégy igen szavazattal, két tartózkodással és két hiányzással elfogadták a 85/2020-as határozatot.

Zárszámadások: egy elfogadva, egy nem

A második határozattervezet a 2019-es év zárszámadása, ezt is Vass Szabolcs tálalja, kiküldték a tanácsosoknak, csatolták a táblázatokat, a jogi-gazdasági szakbizottság támogatta, mondja Péter Balázs.

Derzsi László kért szót: jelezni szeretné, hogy az RMDSZ-frakció tiltakozásul tartózkodik, mert, – bár haladás tapasztalható -, de 2019-ben sem sikerült elkölteni a rendelkezésre álló pénzt, és ezt nem tartják normálisnak.

Abszolút többség kellene, az RMDSZ-esek tartózkodnak, Hajdó pedig nem tartózkodik a vonalban. A jegyző meglepettnek tűnik, amiért Ketesdi a többi koalícióshoz hasonlóan igennel szavaz, vissza is kérdez. Nem lenne értelme különcködnie, mert az RMDSZ tartózkodása miatt úgyse megy át a tervezet a 8 igennel, 8 tartózkodással és két hiányzással.

A harmadik napirendi pont a 2020-as első negyedév zárszámadása. Ismét Vass Szabolcs vezeti fel, minden szám megvan a kiküldött iratokban, megpróbáltak párhuzamot vonni a tavalyi évvel. A szakbizottság jelezte, hogy egyetért. Amennyiben valaki kiesik, jelezze a jegyzőnek vagy a rendszergazdának, mondja Venczel és megállapítja, hogy mióta Székelyudvarhelyen van, – tizenöt igen szavazattal, egy tartózkodással és két hiányzással – először ment át negyedéves zárszámadás.

A helyi adók és illetékek növeléséről

A negyedik napirendi pontban a helyi adók és illetékek alapszintjének aktualizálásáról van szó a 2021-es évre. Czika Edith osztályvezető elmondja, minden év április 30-ig módosítani kell az éves inflációval bizonyos adók és illetékek alapját képező alapösszegeket. Azokról az adókról, illetékekről van szó, amelyek bizonyos összegként vannak megállapítva, vagy egy bizonyos összegből kiindulva számítják ki őket: ingatlanadó, épületadó, járműadó, területadó és büntetések. A prefektusi hivatal átiratában nyomatékosította, hogy ezt a döntést kötelező módon meg kell hozni, mert nem rendelkezett erről – a szükségállapot ellenére sem – a kormány.

A 2019-es év inflációs rátája 3,8%-os emelést jelent a jövő évi adók és illetékek kiszámolására vonatkozóan. Bár többen jószándékkal figyelmeztettek tanácsülés előtt és után is, hogy ehhez képest Gálfi kampányában adócsökkentést ígért, nem lett vita. Két tartózkodás és 14 támogató szavazattal elfogadták a tervezetet.

Ha apuka külföldön dolgozik?

A nehéz helyzetbe került családok számára nyújtandó gyorssegélyről, ennek folyósítási kritériumairól szólt a következő határozattervezet. Ezt a támogatást a város költségvetésének gyorssegélyre létrehozott alapjából finanszírozza a város. A koronavírus-járvány miatt a munkahelyek elvesztése, a munkaviszony felfüggesztése több család számára komoly anyagi nehézségeket okoz. A teljesen vagy részben jövedelem nélkül maradt családok, többgyermekesek, valamint a nehéz helyzetbe került egyszülős családok számára nyújtanának támogatást. 50 ezer lejt fordítanának összesen erre. Más veszélyeztetett csoportokat is beazonosítottak, azokat civil partnerekkel segítenék – vezeti fel Orbán Árpád alpolgármester tervezetet.

Balról jobbra, fentről lefelé: Orbán Árpád, Berde Zoltán hűlt helye, Orbán Balázs, Derzsi László.

Biró Jolán kérdezi, hogy mi történik azokban az esetekben, ha külföldön dolgozott mondjuk a szülők egyike, de nem tudja igazolni a munkahelye megszűnését, a másik szülő pedig itthon a gyerekeket háztartásbeliként nevelte. Az ilyen családok jogosultak-e a gyorssegélyre? Fülpesi Gyula, a szociális osztály vezetője szerint ez esetben a külföldi munkaadótól kell kérni az igazolást.

A napirendi pontot a jelenlévő tanácsosok egyöntetűen elfogadták, ahogy a következő, a szociális szolgáltatásokról szólót is.

A mezőgazdasági nyilvántartást kizárólag elektronikusan szeretné vezetni a mezőgazdasági osztály. Ha lemondanak a papírozásról, évi tizenháromezer lejt spórolnának. A testület minden jelenlévő tagja – vita nélkül –  támogatta a Sándor Alpár osztályvezető hiányában (ő is Csíkban volt a polgármesterrel) a jegyző által felvezetett tervezetet.

Több ház épült a hetvenes években az állam tulajdonában lévő területre, amelyekre használati joggal rendelkeznek a tulajdonosok. Kérvényezni lehet ezeknek a területeknek a magántulajdonba helyezését. Egy magánszemély ilyen irányú kérelmét a testület  a 8. pontban elfogadta.

A következő három napirendi pont a gázvezeték bővítéséhez biztosít rájárást a város tulajdonában lévő közterületekre (a Móricz Zsigmond utca, Szentjános, Napraforgó utca és a Lejtő utca érintett). Mindhárom kérést támogatta a testület.

Felfüggesztenék két hétre bizonyos pályázatok elbírálását,

hogy az ezekre fordítható pénzek ne maradjanak el nem költött és át nem csoportosítható összegként a költségvetésben – indokolta a tervezetet Szentgyörgyi Éva, pályázati felelős. Az egyházi pályázatokat el lehet bírálni, de a sport- és kulturális események esetében nincs semmilyen információja a bizottságnak a döntéshez, online elbírálási protokoll nincs elfogadva. A sport- és kulturális egyesületek leghamarabb júniustól tudnának szerződést kötni a hivatallal, mondta.

A jegyző is alátámasztja Szentgyörgyi Éva szavait, és nem ért egyet a Derzsi László által javasolt módosításokkal, amiket később fejt ki szóban, mert tavaly kevesebb előirányzott pénzt sem tudtak elkölteni úgy, hogy nem volt járvány, 950 ezer lejből megmaradt kb. 50 ezer. Épp Derzsi kifogásolja, hogy nem tudják elkölteni a pénzt. A profi sportra előirányzott idei 1.400.000 lejes keretet nem kellene odaítélni olyan programokra, amelyek megszervezése bizonytalan, mert odaítélés után nem átcsoportosíthatók, és így el nem költött összegek maradhatnak a költségvetésben.

Balról jobbra, fentről lefelé: Orbán Árpád, Derzsi László, Hajdó Csaba, Benedek Árpád Csaba.

Derzsi Lászlót nem hatotta meg a jegyző és a pályázatelbíráló iroda vezetőjének az érvelése, szerinte az online bizottsági ülést meg lehet oldani, egész Románia hatalmasat fejlődött most a digitalizációban. A sportegyesületek anyagi bajban vannak, sokuk csődközeli állapotban van, nem tudják fizetni az alkalmazottaikat, kellene rajtuk segíteni. Ezért fenntartja módosító javaslatát, hogy az egyházi és sporteseményeket vegyék ki az előterjesztésből, ami a felfüggesztésre vonatkozik.

Benedek Árpád Csaba figyelmezteti a jegyzőt, hogy tavaly azért nem tudták elkölteni az összes pénzt, mert hosszú idő eltelt a pályázatok elbírálása és a szerződéskötések között. A május-júniusi programokra júliusban kötöttek szerződést, az nem volt elszámolható. A profi sportról beszéltek, nem a szabadidősportról az ellenzéki képviselők, jegyezte meg. Szentgyörgyi Éva szerint a késlekedés oka az volt, hogy tavaly áprilisban lett költségvetés, így is gyorsított eljárásban kellett lebonyolítani az elbírálást, Idén szinte kétszer több pénz van előterjesztve kevesebb pályázónak, nem valószínű, hogy hat hónap alatt elkölthető, a föderációk sem döntöttek az idényekről, teszi hozzá a pályázati felelős.

A 12. napirendi pontot azzal a módosító javaslattal, amely szerint az egyházak és a sportegyesületek esetében nem fogadják el a felfüggesztést, a testület 12 szavazattal fogadta el.

A Művelődési Ház menedzseri állásának újbóli meghirdetését

tárgyalták ezután az önkormányzati képviselők. Amint azt korábban megírtuk, a Művelődési Ház igazgatói versenyvizsgáját érvénytelenítette a polgármesteri hivatal, miután befogadta a vesztes jelölt, Elekes Gyula jelenlegi igazgató óvását. A mandátuma már tavaly november végén lejárt, ez az új kinevezésig automatikusan meghosszabbodik, de “nem lehet míg a világ tolni”, a nyertes jelölt is visszalépett, ezért újabb versenyvizsgát kell hirdetni – magyarázta a jegyző. A kiírást a törvénnyel összhangba hozták, vagyis nem kérik már a mesteri diplomát, a testület el is fogadta a határozatot.

Csődös az udvarhelyi média, előkerül Bunta

Az eredetileg kiközölt napirend második kiegészítése ügyvédfogadás az Udvarhelyi Média Kft. csődeljárási ügyében, amiről legutóbb itt írtunk részletesebben. A polgármesteri hivatal hiába támadta meg a Számvevőszék 2017. évi döntését annak idején, jogerős ítéletben elutasították a keresetét, majd a felszámolási eljárásban sem sikerült érvényt szerezni a város érdekeinek, ezért a polgármester most arra kéri a tanácsot, hogy az ügy további fázisában hatalmazza fel ügyvéd fogadására – vezette fel Venczel a napirendi pontot.

A négy érintett helyi tanácsost (Benedek, Berde, Sinka, Szabó) arra kérte a jegyző, hogy ne vegyenek részt a szavazásban, a saját érdekükben tartózkodjanak a döntéshozataltól. Arros Orsolya önként jelentkezett ötödiknek. Benedek Árpád Csaba tudomásul vette, de azt kifogásolta, hogy még nem kapták meg az erre vonatkozó polgármesteri rendeletet. A jegyző közölte, hogy elektronikusan már megkapták és postai úton is kimentek éppen a tanácsülés napján.

Derzsi László Iohannis szerdai húzásához hasonlította a Gálfiét: amíg az államelnök a járvány közepette húzta elő a magyar kártyát, hogy elkendőzze saját hibáit, a polgármester egy másfél éve jegelt témával hozakodik elő, éppen akkor, amikor rajta kérnek számon kényelmetlen ügyet (rendezvényszervezés kiszerződése). Az RMDSZ-frakció kitart amellett, hogy nem kell ügyvédfogadásra közpénzt költeni, ahogyan külső rendezvényszervezőkre sem, amíg saját jogi és rendezvényszervező osztálya van a hivatalnak. Ahogy a korábbi, hasonló ügyekben is, tartózkodnak – jelentette be a frakcióvezető.

Balról jobbra, fentről lefelé: Orbán Árpád, Berde Zoltán, Orbán Balázs, Derzsi László.

Hozzászólásában Orbán Balázs kérte a felelősök körének bővítését, szerinte a főhitelutalványozó (az akkori polgármester, Bunta Levente) volt a fő felelős. Hajdó Csaba támogatta az ügyvédfogadást, “rendkívül rossz döntésnek, sőt veszélyesnek” tartva az RMDSZ részéről a tartózkodást, mert a jelenlegi polgármester, akárcsak az ellenzéki tanácsosok “áldozata, nem okozója” a konfliktusnak, egyetért a volt polgármesternek az ügybe vonásába.

Ölvedi Zsolt szerint az RMDSZ folyamatosan akadályozta az Udvarhelyi Média Kft. felszámolását. Derzsi értetlenül áll Ölvedi állítása és Hajdó logikája előtt is, az ő hozzászólásával berekesztették a vitát. Az ügyvédfogadáshoz tíz szavazatra lett volna szükség,  az RMDSZ-es tanácsosok tartózkodása mellett csak nyolc jött össze, így a határozatot elvetették.

Különfélék arról, hogy a kórházzal nem tudnak zöldágra vergődni

Benedek Árpád Csaba olvasta a városháza egyik hírében, hogy a kórház igazgatótanácsában változások történtek, és a helyi tanács erről nem kapott tájékoztatást. Névsort, bemutatkozást kér, hogy mivel tudják az új adminisztrációs tanácstagok támogatni a kórházat. A törvény szerint egy tagot a polgármester, kettőt a közegészségügyi igazgatóság jelölhet. Benedeknek tudomása van arról is, hogy a polgármester kifogásolta a DSP-nél a tanács által jelölt egyik személy összeférhetetlenségét, ezért is kérte az RMDSZ-es képviselő a jegyzőt, hogy a szükséges lépéseket tegyék meg, amiben a tanács illetékes.

Venczel afelől tájékoztatta Benedeket, hogy a közegészségügyi hatóságtól (DSP) érkezett jelzés, hogy rég nem hívták össze az igazgatótanácsot, ezt a kórházmenedzser mulasztotta el. Ha pedig valóban nem volt összehívva, akkor több kérdés is felmerül, mint például a kórház költségvetésének elfogadásának törvényessége. A polgármester Hadnagy László orvost nevezte ki rendelettel, érvényben van az a tanácshatározat, mely Jakab Attilát és Zakariás Zoltánt nevezte ki, utóbbi esetében az összeférhetetlenség gyanúját nem tartja megalapozottnak a jegyző, és szerinte erről a polgármester is másképp gondolkodik már. Ami a polgármester által lecserélt tagot illeti, nem is tartoznak tájékoztatással a tanácsnak, tisztázta. A tanács által jelölhető két tag esetében felül lehet vizsgálni az érvényes tanácshatározatot, a tanács szabadon dönthet arról, hogy kik lehetnek a képviselői, és ők maguk is kezdeményezhetik a módosítást.

Hajdó Csaba szintén a kórház kapcsán szólt hozzá. A válságstáb tagjaként közelről látta, hogy a kórház és a város között az együttműködés messze nem tökéletes, nem átlátható az intézmény költségvetése, a személyzeti mozgások. Véletlenül szerzett olyan információkat, amelyek a közpénz elköltésével kapcsolatban vetnek fel kételyeket, ezeket össze fogja gyűjteni, hivatalosan iktatja, és kéri egy átvilágító bizottság felállítását a hivatal részéről. A tanácsos arról is beszámolt, hogy operatív kérdéseket politikai támadásnak vesz a kórházmenedzser, és “rohan az RMDSZ-hez, hogy őt bántanák, pedig szó sincs erről”.

Sávok, pénztár, karanténos dolgok

Berde Zoltán a műszaki osztályhoz fordult kérdésével: szerinte a Bethlen utcában, a rendőrség előtt ideiglenesen elhelyezett útjelző tábla és a cikkcakkos útfestés hosszú távon nem elfogadható, ezért kéri, hogy számolják fel, és egyenesítsék ki a sávokat.

Szabó Gyula azt nem értette, hogy miért kellett teljesen bezárni a város pénztárát, sok helyen működnek a kasszák. Sokan kérdezték őt, mondta, hogy meddig lesz zárva, legalább egy kasszással nem működhetne?

Kérdésére Jakab Attila városmenedzser válaszolt: a pénztár hétfőtől, május 4-étől nyitva fog tartani, hétfőtől csütörtökig naponta 9-től 13 óráig, ekkor tudják biztosítani az orvosi jelenlétet. A bejutáshoz mindenkinek kötelező lesz átmennie a városháza udvarán felállított szűrősátron.

Ketesdi Imre arra emlékeztette a jegyzőt, hogy még november végén leadtak egy kérést Mike Leventével, és azóta sem kaptak választ a közérdekű adatigénylésükre. A Szomszédnéni Produkciós Irodához méltó bevásárlókosaras jelenet a februári tanácsülésen szerinte nem elfogadható egy közintézményben. A jegyző megígérte, hogy megfelelően igyekszik eljárni velük szemben.

Balról jobbra, fentről lefelé: Bíró Edith, Szőcs András rendszergazda, Ketesdi Imre, Orbán Balázs.

Ketesdi másik kérdése az volt, hogy hol vannak karanténközpontok és milyen vendéglátó egységek szállítják az ételt? Jakab Attila városmenedzser kapásból nem tudta megmondani a cég nevét, csak annyit, hogy a Kós és a Mező épületeiben helyezték el az intézményes karantént. Amire a törvény nem ad lehetőséget, azt nem köteles elmondania – figyelmeztette a jegyző utólag, utalva arra, hogy a karanténhelyiségek címe nem nyilvános információ. A városmenedzser erre gyorsan úgy reagált: nem is ő hozta nyilvánosságra, már a médiában rég megjelent, mindenki tudja. A jegyző szerint nem ildomosan járt el a sajtó, vagyis mi, amikor nyilvánosságra hoztuk ezeket. Akkor se értettük, miért telefonált a polgármester, és most sem, hogy mi illetlenség van ebben.

A jegyző ugyanakkor szóba hozta a DSP-vel való nézeteltérésüket, ami abból fakad, hogy kérdezésük nélkül más helyiségeket is kijelölt a DSP a városban (szerk.megj.: például a Pávát). De megnyugtatta a kérdező képviselőt, hogy a költségek az állami költségvetést terhelik, a helyi önkormányzat csak elszámol ezekkel, és pontos határértékeket állapít meg a törvény (erről itt írtunk bővebben). A közbeszerzési eljárást végigjárták a városházán, hogy elkerüljék a mutyi gyanúját, még akkor is, ha erre nem kötelezi a törvény.

Sinka Arnold a válságstábhoz fordult kérdésével: tudomása szerint a mexikói gépeket nem sikerült működésbe hozni. „Hálistennek nincsen még szükség rájuk, de vajon mikor sikerül?”

Hajdó Csaba szerint ez is a kórházmenedzser hozzáállásától függ, aki azon akadt fenn, hogy a gép áramcsatlakozói észak-amerikai típusúak, pedig még a Hangában is kapható átalakító. Hiányoztak még úgynevezett Hepa-filterek, amik a porszívóban is vannak, azokat külön kellett rendelni. Nem pont azt a modellt, de találó filtert küldtek Mexikóból, a kórház mégsem volt hajlandó használni, mert „nem pont az”.

Minden ilyen kérdés a kórházmenedzser „agresszív-negatív hozzáállásából” adódik, aki határozottan megtiltotta azt is, hogy bárki a kórházból üzembe hozza a gépeket, pedig a gyártó írásba is adta, hogy COVID-környezetben is lehetne használni. “Nem szívesen tartja ezeket megőrzésre” – válaszolta Hajdó állítása szerint a válságstábnak Lukács Antal kórházigazgató.

Orbán Árpád alpolgármester azzal zárta a vitát és egyben az ülést, hogy járványügyi szempontból szerinte kellőképpen felkészült a város, és reméli, hogy nem is lesz már szükség a gépekre.

Az utolsó szó mégis a jegyzőé volt, aki bejelentette, hogy Derzsi határozattervezeteket nyújtott be az Urbanával kapcsolatban, ezért esedékes, hogy rendkívüli tanácsülést hívnak össze valamikor májusban.