Már nem a székelyek keresnek a legrosszabban

Valamennyire felzárkózott Székelyföld az erdélyi átlaghoz, más régió vette át a sereghajtó szerepet.
A kép illusztráció.

Csökkent a munkanélküliség, és nőttek a fizetések országszerte, Székelyföld pedig fokozatosan felzárkózik az erdélyi átlaghoz – közölte friss felméréseinek eredményeit az erdelystat.ro portál.

A statisztikai hivatalok által 2019. február végén közölt adatok szerint Romániában egy év alatt 1,6%-kal bővült az alkalmazásban állók száma. Erdélyben ennél jóval nagyobb, 3,4%-os növekedéssel, szám szerint 1985 ezer fővel. A két székelyföldi megyében (Hargita és Kovászna) is az erdélyi átlagnak megfelelő mértékben bővült az alkalmazásban állók létszáma, elérve a 121 ezer főt decemberben.

Ezzel egyidőben a regisztrált munkanélküliek száma egy év alatt 18,4%-kal csökkent az országban. A létszámuk 8,8 ezer főt tett ki Székelyföldön, itt az erdélyi átlagnál (13,2%) némileg kisebb mértékben csökkent az arány.

Hol mennyit keresnek?

2018 decemberében 2957 lej volt az országos átlagkereset Romániában, ettől valamelyest elmaradtak az erdélyi nettó keresetek (2701 lej), a két székelyföldi megyében pedig 2319 lejt mértek, ami 20,9%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

A korábbi hónapokkal ellentétben már nem Székelyföld, hanem Észak-Erdély számított a legalacsonyabb keresetű régiónak, ha csekély lemaradással is (2254 lej). Az átlagértékek még így is messze elmaradnak Bukaresttől (3882 lej) vagy Kolozs megyétől, ahol a 3300 lej körül alakultak a nettó keresetek.

Székelyföldön különben fokozatos felzárkózást lehet tapasztalni az erdélyi átlaghoz, ugyanis itt az átlagkeresetek 86%-át tették ki az erdélyi átlagnak 2018 decemberében, míg ez 2015 decemberében még csak 77% volt.