Már kialudt a tűz, mire megtalálták a holttestet

 

Meggyúlt egy ház pénteken Farkaslakán, de csak 30 órával később vették észre, a kiemelt kép csak illusztráció. Fotó: Gál Előd/archív

Vasárnap reggel értesítették a hatóságokat a farkaslaki Virág utca lakói arról, hogy a szomszédságukban valószínűleg meghalt egy személy. Bár a megyei katasztrófavédelem arról tájékoztatott közleményében vasárnap délelőtt, hogy a tűz oltása folyamatban van, valójában oltani nem is kellett.

A házban a hatóságok behatolásakor már hideg volt, a férfi már legalább 30 órája halott lehetett, ezért feltételezhetően péntek éjszaka történt a baj. Mivel a férfi egyedülálló volt, a szomszédasszonynak vált gyanússá vasárnap reggel, hogy a szokásostól eltérően 9 óra után még égett a férfinál a villany, benézett a házba, és elkezdett segítségért kiabálni. Az összegyűlt szomszédok gyűltek be a házba, illetve hívták a 112-es sürgősségi számot, mondta el az uh.ro-nak telefonon Miklós Áron, az önkéntes tűzoltóság parancsnoka.

A kiérkező tűzoltók már csak a tűz maradványait találták a lakásban – ami oxigén hiányában magától kialudt –, és egy 53 éves férfi meg egy kutya holttestét. Az egyedülálló férfi valószínűleg ittasan, cigarettával a szájában aludt el, ennek következtében gyúlhatott meg az ágy, és a padló. Mivel a kamrában találtak rá az áldozat holttestére, feltételezik, hogy éjszaka a kutyája ugatására felébredt, de a sűrű füstben nem sikerült kitalálnia a házból, ahol addig kereste a menekülés útvonalat, míg végül a kamrában összeesett és meghalt. A holttest nem volt megégve, ez is erősíti a feltételezést, hogy szén-monoxid mérgezésben hunyhatott el az áldozat, ezt a hétfői boncolás során tudják teljes bizonyossággal megállapítani, mondta a parancsnok.