Már három udvarhelyszéki község van négy ezrelék felett

Alig három nap alatt egyről háromra nőtt a négy ezreléket meghaladó települések száma Hargita megyében, mindhárom udvarhelyszéki, s még egy átlépte a hármas küszöböt – derült ki a megyei vészhelyzeti bizottság legfrissebb, április 23-ai határozatából.

Piros

A fertőzöttségi arány 3 és 4 ezrelék közötti, ezért pirosban van Etéd április 27-ig, Bögöz május 4-éig, illetve újonnan lépte át a küszöböt Oroszhegy, ahol május 7-éig tart a besorolás. Az utóbbi község három napja még csak az 1,5 ezrelék felett járt.

Ezeken a településeken zárva tartanak a mozik, vendéglátóhelyek, rendezvény- és játéktermek, csak elvitelre lehet kiszolgálni a fogyasztóvendégeket, a szálláshelyek éttermeiben, kávézóiban csak a szállóvendégek fogyaszthatnak, a teraszok működése engedélyezett az asztalok közötti két méter távolság betartásával, egy asztalnál legtöbb hat, nem egy háztartásban élő személy ülhet. A bölcsődék működéséről a helyi önkormányzatok döntenek.

Sötétpiros

Péntektől 4 ezrelék felett van már Felsőboldogfalva (május 4-éig) mellett Fenyéd és Siménfalva is (május 7-éig), utóbbi kettő alig három nap alatt ugrott fel a vörös zónából. Ezeken a településeken további szigorítások léptek érvénybe:

Sárga

Az elmúlt három napban az egyetlen színváltás Oroszhegy esetében volt, amely bevörösödött. A többi sárga zónás településen nem történt változás, ahol éppen pénteken járt volna le, ott is hosszabbítottak:

Ezeken a településeken lehet koncerteket, előadásokat, filmvetítéseket tartani zárt térben a helyiség maximális kapacitásának 30 százalékán. Működhetnek az éttermek, kávézók, szerencsejátéktermek kapacitásuk 30 százalékán 6 és 22 óra között, és nyitva tarthatnak a teraszok is, amennyiben az asztalok 2 méter távolságban vannak egymástól, a nem egy háztartásban élő fogyasztóvendégek pedig legtöbb 6-an ülnek egy asztalnál.

Zöld

A megye összes többi településén 1,5 vagy annál kevesebb az ezer lakosonkénti fertőzöttek száma, ezért zöld zónának számítanak. A lista április 20-ához képest változatlan.

Ezeken a településeken lehet koncerteket, előadásokat, filmvetítéseket tartani zárt térben a helyiség maximális kapacitásának 50 százalékáig. Megengedett a szabadtéri rendezvények szervezése legtöbb 300 személyig, amennyiben a résztvevők 2 méter távolságra, maszkot viselve ünlnek egymástól.

Működhetnek az éttermek, kávézók, szerencsejátéktermek kapacitásuk 50 százalékán 6 és 22 óra között, és nyitva tarthatnak a teraszok is, amennyiben az asztalok 2 méter távolságban vannak egymástól, a nem egy háztartásban élő fogyasztóvendégek pedig legtöbb 6-an ülnek egy asztalnál.

Az egész megyében

továbbra is kötelező a bel- és kültéri maszkhordás, tilos magánjellegű (családi, baráti, céges) ünnepségeket tartani, sportrendezvényeket látogatni.

A bárokat, klubokat, szórakozóhelyeket zárva kell tartani.

Az üzletek és szolgáltatók 5 és 21 óra között tarthatnak nyitva az ügyfelek számára, de a házhozszállítást engedélyezik ezen kívül is.

Kötelező – a maszkhordás mellett – a hőmérés, kézfertőtlenítés a zártterű nyilvános helyekre való belépés előtt.

A jogszabály szerint zárt térnek minősül minden olyan helyiség, amelynek van teteje vagy mennyezete és legalább két fal választja el a környezetétől.

A járványügyi szabályok betartásával engedélyezik a vallásos ceremóniákat, a felnőttképzést, a fogászatok, szálláshelyek, fitnesztermek, közös irodahelyek működését.

Tilos a beltéri medencék, játéktermek és játszóházak működtetése.

A köz- és magánszférában törekedni kell a távmunka vagy a váltások bevezetésére.

Éjszakai kijárási tilalom van érvényben este 22 óra és hajnali 5 óra között.