Már gyerekként megfertőződött benzingőzzel

Jaxyt, azaz Jakab Attilát kiskorom óta ismerem. A színpadon dobosként, vagy a Valami Bulik mc-jeként, ceremóniamestereként, de főként onnan, hogy bármilyen extrém történés volt a városban, neki mindig benne volt a keze: hol a krosszmotorral száguldozott a hegyoldalban, hol biciklivel mutatott be valami trükkös ugratást. Ezért sem lepett meg, amikor meghallottam, személyében végre ismét lesz udvarhelyi pilóta a Hargita Gyöngye Ralin.

Jaxy még gyerekkorában „fertőződött meg benzingőzzel”, édesapja által. Járt hozzájuk egy német motoros csapat a kilencvenes évek végén, az édesapja vitte őket túrázni, és olyan járgányaik voltak, amilyeneket akkor az országban nem is lehetett látni. Rá is innen ragadt ez az életforma, és az is, hogy már kiskorában terepmotorversenyeken vett részt. Éppen egy ilyen versenyen törte el a lábát, ami „azóta sem fungál úgy, ahogy kellene, benne van egy vas, és tíz csavar”. Nem akarja erőltetni a motorozással, de az adrenalin éhsége nem lankadt, és mivel gyerekkorában gokartozott is, így az autó is egy jó kapaszkodó volt számára.

Nézegette is az autókat, keresve a megfelelőt, amíg hívta egy barátja, hogy „te, nézd meg ezt az autót, most rakták fel. Érdekel-e?”. „Mit ad Isten”, érdekelte, hiszen egy Subaru Imprezáról, Jaxy álomautójáról volt szó. Amikor gyerekként WRC-s (World Rally Championship, azaz Rali Világbajnokság – szerk. megj.) játékokat játszott számítógépen, mindig ezt a típust választotta, ezért nem volt kérdés, hogy megtörténik-e a vásár.

Messze a tökéletes állapottól

– mutatja meg az autót, de már sokat fejlesztettek rajta. Egy gyári Subaru WRX-ről van szó, ami azóta kapott egy csőrendszert, versenyüléseket, homologált öveket, egy utcai versenyfutóművet, továbbá egy murvafutómű is van rajta.

Egy picit kínai nekem, amiről magyaráz, ezért meg is mutatja a futóművet, amellyel a Hargita Gyöngye Ralin beestek a sáncba és kicsit elhajlott, azóta rendbeszedték. „Úgy képzeld el, hogy van benne gáz, van benne olaj, és lényegében kivédi az útnak a viszontagságait, kemény a rugója, és megfelelő magasságban tartja a karosszériát az úttesthez képest” – magyarázza. A gyárinak egy sima beállítása van, de a másikon állíthatod a rugó erősségét, a teleszkópot attól függően, hogy milyen útviszonyok vannak. Ha versenypályán mész, ahol nincs billegés, ott a rugót befeszíted teljesen, merev lesz az autó – folytatja.  

Az általa említett csőrendszer a pilótát, és a navigátort védi attól, ha valami baleset történne. „Minden szög 30 fokot kell bezárjon, hogy nyelje el jobban az ütést. Egy csőbarlangban ülsz, nem tud bejönni semmi” – ecseteli. A biztonság érdekében egy központi poroltó rendszer is bekerült a kocsiba. Ez versenykövetelmény, hogyha „neadjisten” kigyullad az autó belül, vagy kívül, meghúzol egy kart, két kiló poroltót befúj az autó motorterébe a rendszer.

„A képeket úgy csináld, hogy elég mocskos az autó” – mondja, de mondom, neki, hogy „ember, ralizol, nem lehet tiszta az autó”, mire bólint egyet nevetve. Még van, amit módosítani a járgányon, lesz egy belső üzemanyagtartály, amit kívülről semmi nem tud érni, így az nem tud felrobbanni. További biztonsági követelmény, hogy amikor beülsz versenyezni, egy tűzálló kezeslábast, alsó öltözetet, és egy tűzálló sisakot kell viselni.

„Ez arra szolgál, hogy a nyakad ne tudjon eltörni, ha véletlenül valahová egyenesen becsapódsz, leszorítja a szíj és nem hagyja, hogy a fejed előrebukjon” – mutatja a sisakhoz tartozó, Hansnak nevezett részt Jaxy. A sisak minőségi, világbajnokságon használnak ilyeneket. A Sparco övére is nagyon büszke, és a világbajnokságról származó kormányára, amivel Tommi Mäkinen többszörös világbajnok ralipilóta versenyzett. Az ereklyére fel is figyeltek, a legelső versenyén, egy Mitsubishivel versenyző pilóta látta meg és kérdezte meg, mennyit kér érte.

Van rajta egy nagy „kémény”, érkezünk az autó hátához. „Ez egy Subaru hang, úgy hívják a bubu. Szépen bubog. Töltünk bele mindig föttögésgátlót” – mondja nevetve utalva egy vicces autós reklámra.

Az autóban egyébként egy 245 lóerős WRX motor van, két liter turbóval, ha ki tudják belőle autózni, amit tud, a top 10-ben benne lesznek Románia szinten. Az országos bajnoki cím is érdekli, de mivel a historic kategóriában indulna, ami kevés változtatást enged az autón, nem könnyű felvenni a versenyt az R5-ösökkel. „Van egy letölthető homológ licensz, az, amit enged, csak annyi módosítás eszközölhető. Kicsit olcsóbb kategóriáról van, körülbelül 10 autó van ebben a kategóriában” – mondja. Persze azzal, hogy a kategóriájába illeszkedő autóval megy, azzal a fő, azaz az open kategória versenyébe is beleszámít.

Szóval a versenyek…

Jaxy jelenleg úgynevezett előfutó autóként vesz részt az országos bajnokság fordulóin. Ez azt jelenti, hogy a pályabíró autója után – aki felméri, hogy minden rendben van-e a pályán – érkeznek ők: a legelső autó kicsit lassabban, hogy nézegesse az utat, és ha még lát valamit, jelezze a bíróknak, majd a második már kicsit tempósabban, hogy lássák az emberek, hogy kezdődik a verseny. Nyilván nekik is figyelniük kell, és ha kiszúrnak valamit, jelenteniük kell, hogy leállítsák a versenyt, amíg a probléma fennáll.

Három ralin kell előfutóként mennie, ha jól teljesít, akkor adják meg a licenszet a ralira. Igaz, néhány hegyifutamon már élesben is kipróbálta magát, gyűlnek is már a helyezésekért kapott relikviák. Beszélgetésünk előtti hétvégén is egy ilyen típusú versenyen vesz részt, ahol nincs navigátor, magyarázza, miért van áthúzva a név a hátsó ablakon. „Minél könnyebb, minél erősebb autóval minél hamarabb fel kell érned a hegytetőre” – mondja. A verseny előtt azért jócskán felméri a terepet: akárhány alkalommal felmehet a pályán, igaz, nem versenyautóval.

Szereti a hegyifutamokat, mégis a Hargita Gyöngye Raliról és a nem sokkal azelőtt rendezett kovásznai versenyről áradozik, utóbbit tartja a kedvencének. „Aki ismer, tudja, hogy havas úton gyorsan szeretek menni” – osztja meg okát.

Az itthoni rali meg, itthoni, ezért különleges: „nagy a nyomás, a barátok kint vannak a pályán, másképp autózól”. Meg is próbált tempósabban menni, és a szentmártoni szakaszon meg is fogta az eddig mért legnagyobb sebességét, ami 192 kilométer/óra volt. Noha akkor még élesben nem tudta összevetni magát a többiekkel, mérte az idejét, és próbálta felmérni, hogyan teljesített volna. Az ideje alapján a 25. és 30. hely között lett volna. „Jelenleg nem mehetek úgy, ahogy a csövön kifér, nem vállalhatok be semmi durvább tempót, ha rizikós. Amikor becsúsztunk a sáncba, szólt már a versenybizottság, hogy neked nem az a dolgod, hogy te műsort tartsál az embereknek, hanem hogy tartsd tisztán a pályát, csak itthon vagy, tudod…” – emlékszik vissza, majd arról mesél, hogyan folyik egy verseny.

Beiratkozol, megérkezel, és aznap van egy gépátvétel. A versenybizottságnak van 3-4 embere, akik szétszedik az autót és átnéznek mindent, hogy alkalmas-e versenyre: megfelel-e a biztonsági előírásoknak az autó állapota, a gumik. Ha azt mondják, hogy minden rendben van, akkor kapsz egy matricát, hogy technikailag rendben van az autó. Aki ezt nem kapja meg, kap 16 órát a másnapi startig, és ha tudja orvosolni, amiket jeleznek, akkor igen, ha nem, nem indulhat a versenyen.

Nem olcsó mulatság

a rali, bár Jaxyék „vékony” költségvetéssel dolgoznak, az autója körülbelül 8.000 euró értékű volt, most 11-ig rúg fel.

Az autón és fejlesztéseken kívül is sok a költség, amit versenykilométerre mérnek. Jaxy nemrég hallotta valakitől, hogy 1 versenykilométer egy R5-ös autónak 100 euróba kerül, ami azt jelenti, ha mész vele száz kilométert, az tízezer euró.

„Be van írva, lehet menni vele kávézni, szotyiért, borvízért Homoródra, annyit ír a törvény, ha közúton mész, a versenyszámokat le kell venned” – mondja, amikor kérdezem, használhatja-e a közúton. Persze, kímélik, a versenyekre sem ezzel járnak, hanem traileren viszik, éppen a fent említett költségek miatt.  

Neki egy verseny 2.500-3.000 lejbe kerül, egy nagyobb versenyistállónál 20-30.000 euró. Nem is éri meg neki anyagilag, de ez másról szól: az álmát éli. „Ha zéróba ki tudod hozni, hogy nem kell pénzt behozzál, hanem a reklámok eladásával tudsz annyit keresni, hogy az autót fent tartsd és eljárj versenyekre, akkor már boldog lehetsz” – mondja. A nagy versenyzők fizetést kapnak a csapattól, amelyikben versenyeznek, de ahhoz elég magas szintet kell elérni.

A gumik is költségesek: ő egy félig utcai és félig versenygumival jár. Ezt Tokicoban, a versenypályán használják tesztguminak és nagyon jó kvalifikálást kapott, aszfalton és esőben egyaránt, és ár/érték arányban egy megengedhető gumikeverék. Ezen kívül még van egy szett gumija. Egy szett gumi 1.500-1.800 lej, de nem kopik annyira, ezért 4-5 versenyt is lehet vele menni. A nagycsapatoknál, amelyek kamionokkal és szerelőcsapattal járnak, azoknál egy gumi 270 euró legalább, „más világ”. „Jön tíz szett gumival, megy egy versenyt, s bedobják a kukába. Mi kiszedjük a kukából s még tudunk menni vele” – mondja nevetve, hozzátéve, hogy mára jobban odafigyel arra a szövetség, hogy ne legyen nagymértékű pazarlás. A költségeknél

jönnek képbe a szponzorok.

Elkezdett beszélgetni emberekkel, hogy honnan tudna kérni támogatást, sokan követik, tud bizonyítani, mint reklámarc is, ezért bizakodó volt. Elkezdett járni helyi kisvállalkozókhoz, főleg a barátaihoz, mert fontos volt neki, hogy őket is reklámozza. Van, aki az autója tesztelésével, van, aki üdítővel, sörrel, kávéval, vagy éppen motorolajjal, vagy ingyen ebéddel támogatja, de a szponzorcsapat tagja, és egyik legfontosabb tagja a Vendel Auto Service is, akik mindig rajtra késszé varázsolják az autót. Az anyagi támogatásból a versenydíjakba, és az autó fejlesztésére költ.

Az autó már készen állt a következő versenyre, ezért most nem próbáljuk ki, de Jaxy beígér egy autózást, amitől nem kicsit jövök lázba. Be akarok ülni a FUK rendszámú Subaruba. „Az utánfutónak az lesz a rendszáma, hogy YOU” mondja el nevetve.

A támogatók matricái között feltűnnek a Flúgos Futam című rajzfilm hősei is, ez volt a kedvenc sorozata, árulja el, és azt is, hogy egy újabb figurával bővül a lehúzósok sora, amint megkapja a versenylicenszet.  

„Fejlődniük kell, mind nekem, mind a szervízcsapatnak” – mondja. Mentorával, Ferencz Csaba korábbi ralipilótával, a Hargita Gyöngye Rali szervezőjével többször kielemzik a videókat, és az alapján Jaxy sokszor még mindig úgy versenyez, mintha utcán menne, ezt kell leküzdenie. „A kanyar előtt nem fékezünk és szépen bekanyarodunk, mint az utcán, hanem minél gyorsabban érkezünk a kanyarhoz, fékezünk egy nagyot és minél gyorsabban haladunk tovább. Most a hegyi szakaszon azt mondta Csaba egy elemzésnél, hogy ne ott fékezz, hanem tíz méterrel arrébb. Tíz méterrel arrébb fékeztem, három másodperccel gyorsabb lettem” – magyarázza. Az edzéseken autózott 2 perc 37 másodpercről, az utolsó futamra 2 perc 19-re faragta az idejét. Meg kell bízzon az autóban, kell tudja, mit bír, el kell higgye, ha fékez, akkor igenis meg fog állni.