Már csak feltételekkel utazhatsz Bulgáriába

Szeptember elsejétől új szabályok érvényesek azokra, akik Bulgáriába utaznak – hívta fel a figyelmet a román külügyminisztérium és a határrendészet. Bár Románia zöld zónának számít, az új feltételek szerint bárkinek, aki az országból – vagy más, zöld zónás országból – Bulgáriába érkezik, kötelessége felmutatni az érvényes úti okmányok mellett a következő dokumentumok valamelyikét:
  • igazolás, mely bizonyítja, hogy az utazás elÅ‘tt legkevesebb 14 nappal megkapta a teljes koronavírus elleni oltást;
  • negatív RT-PCR teszt, amely 72 óránál nem régebbi;
  • negatív antigén gyorsteszt, amely 48 óránál nem régebbi;
  • igazolás, mely bizonyítja, hogy a személy átesett a betegségen legkevesebb 11 és legtöbb 180 napja

Az uniós szinten elfogadott digitális igazolást, mely mind a négy felsorolt esetben használható, ide kattintva lehet kiváltani.

Ez alól mentesülnek a 12 évnél fiatalabb személyek; a nemzetközi személy- vagy áruszállítást szállítást végző sofőrök, a légiutas-kísérők és repülőgép-személyzet tagjai valamint a műszaki személyzet, a haditengerészeti személyzet tagjai és a hajók karbantartásával foglalkozó személyek, a Bulgáriával szomszédos országok között naponta vagy legalább hetente munka céljából ingázók; a Bulgáriával szomszédos országok közt ingázó tanulók, egyetemisták és doktoranduszok és azok, akik csak átutaznak Bulgárián, és bizonyítani tudják, hogy mihamarabb elhagyják az országot.

Az új szabály szerint továbbá csak olyan határátkelőhelyeken keresztül lehet beutazni Bulgáriába, ahol bolgár orvosi személyzet is van. Ezek a határátkelőhelyek a következők: Giurgiu – Ruse, Calafat – Vidin, Bechet – Oriahovo, Turnu Măgurele – Somovit-Nikopol, Vama Veche – Durankulak, Ostrov – Silistra, Zimnicea – Svishtov, Negru Vodă – Kardam.