Már 18 évesen vezethetsz kamiont, 21 évesen buszt

21-ről 18 évre csökkentik az alsó korhatárt a C és a C+E kategóriás (teherautó) jogosítvány megszerzésére, valamint 24-ről 21 évre a D és a D+E (busz) kategóriák esetébe – fogadta el a törvénytervezetet a képviselőház kedden, december 13-án.

Mindkét esetben azonban kizáró jellegű feltétel a szakmai alkalmassági bizonyítvány (CPI) megszerzése egy, a Román Közúti Hatóság (ARR) által engedélyezett képzőközpontnál. Több információt erről az ARR honlapján találsz.

C kategóriás jogosítvánnyal a buszokat és trolikat kivéve minden olyan gépjármű vezethető, melynek össztömege önállóan vagy a hozzá csatolt könnyű szerelvénnyel együtt meghaladja a 3.500 kilogrammot. A C+E kategória egy kamionból és a hozzá csatolt nehéz szerelvényből álló jármű vezetésére jogosít fel. D kategóriás jogosítvánnyal buszokat, a D+E kategóriással buszból és nehézpótkocsiból álló szerelvényeket lehet vezetni.

A szenátus már elfogadta a törvényjavaslatot, a képviselőház döntő házként szavazott róla. A közúti szállítással kapcsolatos tervezet a kormány 2002/195-ös sürgősségi rendeletét módosítja és egészíti ki, illetve a 2018/645-ös és a 2006/126-os uniós irányelvet ülteti át a román jogrendbe – írja az Agerpres hírügynökség.

Kiemelt kép: archívum/GÁL ELŐD