Már 120 fertőzöttet kezelnek a kórházban

Harminccal nőtt péntek óta a városi kórházban kezelt betegek száma, szerdán 120-an vannak, közülük csak négynek vannak enyhe tünetei. Az intenzív tele van, mind a 10, koronavírusosoknak fenntartott ágy foglalt, mindannyian gépi lélegeztetésben részesülnek, négy beteget intubáltak. Az osztályokon 59 koronavírusos beteg részesül oxigénmaszkos lélegeztetésben. A betegek közül 32 rendelkezik székelyudvarhelyi lakhellyel, ketten az intenzíven vannak, tudtuk meg a kórház sajtószóvivőjétől, Zörgő Noémitől.

Még bírja a kórház, de meddig?

Legalább 4 mentőautó állt sorban hétfőn a sürgősség előtt. Az aktuális kórházi helyzetről itt írtunk bővebben.

A város fertőzöttségi mutatója – a kedden meglépett – négy ezrelékes küszöb alá esett, 3,97 ezrelékre a DSP közleménye szerint, de ez még nem jelenti azt, hogy az érvényes szabályok nyomban megváltoznának. Ahhoz újabb határozatra van szükség a megyei vészhelyzeti bizottság részéről.

A megyében

keddről szerdára 119-cel nőtt a koronavírusosok száma, 57-el a gyógyultaké, nincs új haláleset.

A megyei fertőzöttségi arány 2,94 ezrelék.

Az országban

újra megdőlt az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma kedden, 16.743-ról jelentett a Stratégiai Kommunikációs Csoport. Az utóbbi két hétben negyedjére dől meg a rekord, legutóbb október 5-én, akkor 15.037-ről jelentettek – ezt a szerdai új esetszám is meghaladta.

Az egy nap alatt regisztrált elhunytak száma is rekordmagasságú volt egy napja, 57-tel haladta meg az október 8-ait, amikor 385 elhunytról írtak – ezt is megközelíti a szerdai érték. Azelőtt június 29-én volt a legtöbb, 294, de akkor azért volt olyan magas, mert naponta több mint száz korábban történt halálesettel igazították ki a hivatalos Covid-statisztikát.

Mindössze már két megye van három ezrelék alatt, múlt péntekhez képest Gorj már meghaladta, csak Hargita (2,94) és Kovászna (2,68) megyék maradtak. A mutató Ilfov megyében (15,49) a legmagasabb, de Bukarestben is meghaladta szerdán a 15-öt.

Az október 13-ai adatok szerint: