Majdnem ezren kapták meg a vakcinát

Vasárnap délután 6-ig 960 egészségügyi alkalmazottat oltottak be az ország összesen tíz kórházában COVID-19 ellen, miután szombat reggel a fővárosi Cantacuzino katonai-orvosi kutatóintézetbe megérkezett az első 10.000 adag vakcina. A digi24 arról számol be, hogy Mihalea Anghel, a fővárosi Matei Balș járványtani intézet asszisztensnője volt az első, aki megkapta az oltást vasárnap reggel, neki már erre vonatkozó igazolást is kiállították:

Florin Cîţu történelmi pillanatnak nevezte az első oltás beadását, ugyanakkor kihangsúlyozta: nem számíthatnak semmilyen korlátozásra azok, akik nem oltatják be magukat. A kormányfő elmondta, azoknak, akik bizonytalanok, a szakemberek tudományosan igazolt, megalapozott információkat fognak szolgáltatni ahhoz, hogy meghozhassák a megfelelő döntést.

A vasárnap délutánig beoltott egészségügyi dolgozók közül egyetlen személynél sem jelentkezett mellékhatás – közölte az oltási kampány koordinálásáért felelős országos bizottság. Hogy a beoltott személyek később bejelenthessék az esetleges mellékhatásokat, online platformot hoztak létre a Gyógyszerek és Orvosi Eszközök Romániai Országos Ügynökségének honlapján: a VACCINARE COVID-19 menüpontnál lehet megtenni ezt egy űrlap kitöltésével, akár online, akár hagyományos módon.

Az egészségügyi személyzet immunizálása hétfőn folytatódik, számol be róla az Agerpres hírügynökség. Az oltási kampány koordinálásáért felelős bizottság tájékoztatása szerint a következő vakcinaadag december 29-30-án érkezik Romániába. December 29-én Bukarestbe, Kolozsvárra és Temesvárra, majd december 30-án Brassóba, Konstancára, Craiovára és Iaşi-ba érkeznek új COVID-19 elleni oltásadagok.

Az oltással kapcsolatos fontosabb kérdésekrÅ‘l itt olvashatsz bÅ‘vebben.Â