Magyarul is ki kell írni, hogy Iancu de Hunedoara

Ezentúl magyar nyelven is kötelezően feliratozni kell a kihelyezett emléktáblákat, köztéri alkotásokat, műemlékeket, amelyek a magyar közösséghez kötődnek valamilyen formában – adta hírül az RMDSZ, miután az államelnök kihirdette a törvénymódosítást.

Hunyadi János új marosvásárhelyi szobránál nem mindenkinek tetszett a köztes nyelvi megoldás. Fotó: zi-de-zi.ro

Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese kifejtette: „ez egy speciális törvény, így nem csak azokon a településeken lesz kötelező az előírás, ahol 20 százalék felett élnek magyarok, hanem minden településen, ahol a magyar kisebbséghez kötődő alkotást, emléktáblát helyzenek köz- vagy magántérre.

A törvénymódosítás másik jelentős újítása, hogy nagyrészben decentralizálja az ilyen jellegű alkotások kihelyezésére vonatkozó procedúrát, a bukaresti jóváhagyást a Kulturális Minisztérium megyei intézményei vagy a Köztéri Műemlékek Országos Bizottságának zonális bizottságainak jóváhagyásával lehet ezentúl megtenni.

Egy olyan internetes felület elkészítése is része a törvénynek, amelyen minden köztéri alkotás megtalálható, valamint az új feliratozások úgynevezett QR-kódokat tartalmaznának, amelyek további információkat nyújtanának az érdeklődőknek.