Magyarul is elérhető a 112 applikációja

A 112-es segélyhívás alkalmazás (Apel 112) a román mellett magyar, angol, francia, német és ukrán nyelven is használható, közölte a Különleges Távközlési Szolgálat (STS). Az új funkciók eléréséhez az alkalmazás legújabb verzióját kell letölteni a Google Play-ben vagy az App Store-ban.

Az STS ugyanakkor közbenjárt a mobilszolgáltatóknál annak érdekében, hogy a barangolási szolgáltatásról szóló üzenet, amelyet a Romániába való belépéskor kapnak az emberek, tartalmazza azt a tájékoztatást, hogy vészhelyzet esetén hat nyelven lehet használni az 112-es mobilalkalmazást.

Ha a telepítéskor az alapértelmezett nyelvtől eltérő nyelvet állítottak be, a menü és a helymeghatározási információk már a kiválasztott opciónak megfelelően jelennek meg, tájékoztat a STS. Frissítés esetén a romántól eltérő nyelv kiválasztásához a következő lépések szükségesek: 1. lépjen a Setări (Beállítások) menübe, és válassza a Limbă (Nyelv) funkciót; 2. válassza ki a nyelvet, amelyen a navigációs információkat meg kívánja jeleníteni. Ezt követően a menü automatikusan konfigurálódik.

Az STS emlékeztet, hogy a 112-es segélyhívás alkalmazás lehetővé teszi a készülék helymeghatározási adatainak továbbítását a segélyhívó szolgálat számítógépes rendszerébe. Az alkalmazás csak a segélyhívás ideje alatt használja a mobiltelefon adatkapcsolatát és helymeghatározóját (GPS).

Ugyanakkor a 112-es segélyhívó szolgálat operátorai a nemzeti kisebbségi nyelveken, tehát magyarul is és „számos” világkommunikációs nyelven is fogadják a hívásokat, emlékeztetnek.

Agerpres