Magyarországra utaznál?

A teljes belső határon visszaállítja a határellenőrzést szeptember elsejétől a magyar kormány a Magyar Közlönyben vasárnap megjelent kormányrendelet értelmében.

A külföldről érkező magyar állampolgárok,

illetve állampolgársággal nem rendelkező családtagjaik személyforgalmi beléptetéskor egészségügyi vizsgálaton eshetnek át. Ha a fertőzés gyanúját megállapítják, az illető személyek kijelölt karanténba, vagy, ha nem jelentenek járványügyi kockázatot, hatósági házi karanténba kerülnek.

Ha a vizsgálat nem állapítja meg a fertőzés gyanúját, a belépők a járványügyi hatóság által kijelölt karanténba, vagy hatósági házi karanténba kerülnek 14 napra. Ez alól felmentést két, legalább 48 óra különbséggel elvégzett negatív teszt adhat, a határátlépéstől visszafelé számított öt napon belül.

A rendelet szerint a magánútlevéllel, valamint egyéb úti okmánnyal végrehajtott nem hivatalos célú határátlépésnél a magyar állampolgárral azonos megítélés alá esnek azok és családtagjaik, akik Magyarországon állandó tartózkodásra jogosultak. Azok is, akik rendelkeznek a 90 napot meghaladó idejű tartózkodási engedéllyel, illetve a magyarországi sportszervezetek versenyzői, sportszakemberei és delegáltjai, ha külföldi nemzetközi sporteseményen való részvételt követően lépnek be az országba.

A rendelet hatálya nem terjed ki a teherforgalomban és a hivatalos útlevéllel történő határátlépésre, valamint azokra, akik a belépéskor igazolni tudják, hogy a megelőző hat hónapban koronavírus-fertőzésen estek át.

A nem magyar állampolgárok

személyforgalomban Magyarország területére nem léphetnek be. Ez alól felmentést csak a rendőrség adhat, például:

A kérelem elektronikus úton magyarul és angolul nyújtható be a magyar rendőrségnél, beadhatja törvényes képviselő vagy meghatalmazott is.

A szomszédos államok polgárai és az ott élő magyar állampolgárok

Magyarország területére legfeljebb 24 órára az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek, de ezt a sávot nem hagyhatják el. Szintén beléphetnek az ebben a 30 kilométeres sávban élő magyarországiak is, ha 24 óránál kevesebbet tartózkodtak a szomszédos állam határától számított 30 kilométeres sávban. A közlönyben megjelent belügyminiszteri rendelet szerint az üzleti céllal érkezők bármely állam területéről beléphetnek Magyarországra.

A külföldiek tranzitáthaladása belépéskor egészségügyi vizsgálatot követően engedélyezett, ha fertőzés gyanúja nem merül fel, a belépő teljesíti a beutazási feltételeket, igazolja utazásának célját, célországát, és az útvonalon fekvő állam(ok)ba is biztosított a belépése. A tranzitforgalom csak meghatározott útvonalon lehetséges, csak bizonyos pihenőkön megállva, és legfeljebb 24 óráig.     

Magyarországi nemzetközi sportrendezvényre

érkező külföldi résztvevők (sportolók, edzők stb.) akkor léphetnek be Magyarországra, ha a megelőző 5 napban legalább 48 órás különbséggel végzett két negatív teszt eredményét magyar vagy angol okirattal igazolják. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) megengedi, hogy három napnál nem régebbi negatív PCR-teszttel is beléphessenek az országba.

Katonai konvojok is beléphetnek Magyarország területére, és az országon át is haladhatnak, ha a csapatmozgás során kizárólag technikai eszköz, felszerelés és az állomány mozgatása történik, valamint a szomszédos országok részéről biztosított a határátlépés.

Mi a helyzet a román–magyar határátkelővel?

A magyar hatóságok által bevezetett utazási korlátozásokról beszélt telefonon hétfőn reggel Marcel Vela román és Pintér Sándor magyar belügyminiszter. A megbeszélés eredményeképpen a korábban kijelölt nyolc határátkelő mellett még négy nyitva lesz a román állampolgárok számára.

A román belügyminisztérium tájékoztatása értelmében a következő határátkelőhelyeknél lehet közlekedni a két ország között:

A nemzetközi teherforgalom számára nem vezettek be korlátozásokat, az a korábbi feltételek mellett működik továbbra is.

A két miniszter megegyezett abban is, hogy a lehető legrövidebb időn belül működésbe helyezik a második borsi határátkelőhelyet, amelyet 2020. szeptember 4-én fognak átadni.