Magyarázkodik Koszta és beleszól Szász Jenő is

Fotó: EGYED UFÓ ZOLTÁN

Koszta Attila volt RDE-igazgató magától, Szász Jenő az MTI megkeresésére reagált Gálfi Árpád március 2-ai Facebook-bejegyzésére, amelyben név szerint emlegette őket, miután egy bukaresti ügyvéd Koszta nevében óvást nyújtott be a polgármester új pártjának bejegyzése ellen.

A polgármesternél és még a volt pártjánál (MPP) is azzal verték ki a biztosítékot, hogy szeparatizmussal összemosott autonómiatörekvéssel gyanúsították meg a Székelyudvarhely Párt alapítóit. Az ügyvéd érvelése szerint a helyi párt bejegyzése sérti a párttörvényt és Románia Alkotmányát, mert azok tiltják a területi szeparatizmust, és az olyan pártokat, amelyet az állam szuverenitására, egységére vagy függetlenségére törnek.

Március 4-én kiküldött levelében Koszta azzal védekezett, hogy: „Én egy általános megbízást adtam egy ügyvédnek, arról, hogy egy, a megnevezésében Székelyudvarhelyt is magába foglaló helyi párt mekkora megosztottságot és félrevezetést tud okozni a helyhatósági választásokon. Nem pontosítottam, hogy milyen cikkelyekre legyen hivatkozás a beadványban, arra kértem, hogy fellebbezze meg. Ő ezt a megosztottságot félreértelmezte, de a következő tárgyalási határidőre a félreértelmezhető alátámasztások ki lesznek korrigálva”.

Koszta szerint nincs szükség újabb pártra, mert az erdélyi magyarság megosztottságát jelentené, és a Székelyudvarhelyért Párt alapítói „közigazgatási szempontból kisajátítanák a várost”, félrevezetve a városlakókat, hogy ez az egyetlen párt, ami a városért tenni akar.

A Gálfi által Szász Jenő emberének nevezett, és MPP-tagnak gondolt Koszta megerősítette – a tőle elhatárolódó – Mike Levente pártelnök korábbi kijelentését, miszerint a pártból 2019. szeptember elsején kilépett, és állítása szerint jelenleg nem tagja más pártnak sem.

Az RDE leváltott igazgatója nem áll meg az új párt kritikájánál, hanem levelében arra is kitér, hogy

mit kifogásol a jelenlegi városvezetésben.

„Régebb Udvarhely iskolaváros, kulturális és gazdasági központ volt, mára egy karbantartó várossá degradálódott (…), régebb irigykedve néztek fel a székelyföldi városok Udvarhelyre, mert gazdasági és minden szempontból elől jártunk, mára már sajnálnak (…) régebb iskolát, óvodát, színházat, néptáncműhelyt, főiskolát, könyvtárat építettünk, most meg egy fahídnak kell örvendenünk” – panaszkodik.

Koszta azt sugallja, hogy nem az udvarhelyiek döntenek az udvarhelyi problémákról, hanem „egy ideiglenes lakcímmel rendelkező marosvásárhelyi, illetve busásan megfizetett csíkszeredai tanácsadó”. Nevet azonban nem mond.

Gálfit sem kíméli,

több kérdést felvet, néhány konkrét ügyet is a szemére hány, viszont egyiket sem támasztja alá bizonyítékokkal.

Azt állítja, hogy a hivatal osztályain „félelem uralkodik, nem mernek dönteni, mert tudják, hogy üvöltözés lesz a vége, egy félelem időszak van jelen pillanatban, mert Gálfi Árpád mindenkiben a rosszat keresi, mindenki csal, lop, hazudik”.

– Önök szerint a külföldi beruházók nem hallottak az Aqua Nova, a Macops és még számos cég esetéről, arról, hogy meg voltak vezetve? – teszi fel költőien a kérdést.

Koszta fájlalja, hogy nem dolgoznak helyi vállalkozók az udvarhelyi projekteken, mert Gálfi „minden vállalkozót, céget elmart maga mellől, Székelyudvarhelyről”, és kapcsolatot vizionál a vásárhelyi lakcímű tanácsadó és a megyén kívüli cégek között, amely az udvarhelyi munkálatokat végzik. „Hogy akarja itthon tartani a szakembereket, a fiatalokat?” – kérdi számonkérően.

Az is zavarja Gálfiban, hogy folyamatosan hangoztatja saját tisztességét és becsületességét, ahelyett hogy „tettei és cselekedetei alapján ítélné meg a társadalom”.

Hasonlóan látja a mester is

Gálfi kizárásakor még hallgatott, most viszont nyilatkozott Szász Jenő, Udvarhely volt polgármestere, az MPP alapító elnöke, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. Szerinte a „Gálfi-párt” bejegyzése körüli helyzet hátterében olyan ügyek állnak, amelyekben a város új vezetését „olyan nehezen megfogható érdekek hajtották, amelyek biztosan nem álltak a magyarság érdekében” – nyilatkozta az MTI-nek.

Felidézte, hogy – polgármestersége idején – 2006 és 2008 között Udvarhely önkormányzata a távhő-, a vízszolgáltatás (Aqua Nova) ellátására két magyar önkormányzati céggel, valamint a hulladékkezelésre a magyar állam tulajdonába került szolgáltatóval, az Ave Magyarország Kft.-vel (később: RDE) kötött együttműködést, amelynek Udvarhely „a kedvezményezettje” volt.

Szász Jenő utalt arra, hogy őt a polgármesteri székben követő RMDSZ-es Bunta Levente tovább vitte ezen együttműködéseket, amelyeket Gálfi Árpád jelenlegi polgármester bontott fel. Úgy fogalmazott, hogy az „érthetetlen, racionális okokat nélkülöző lépés volt”, amellyel végső soron „a magyar-magyar kapcsolatok sérültek”.

Koszta és Szász nyilatkozataira Gálfi újabb Facebook-bejegyzésben reagált, amit itt közöltünk.

Előzmények, háttér:

Gálfi korábban többször is hangoztatta: szerinte azzal vonta magára a „Jenő-pártiak” haragját, hogy felbontotta a város számára előnytelennek talált szolgáltatói szerződéseket, amelyeket Szász Jenő még polgármesterként kötött. Az egyik ilyen cég éppen az RDE volt, amelyet Koszta Attila vezetett, és vélhetően a Gálfival folytatott konfliktus nyomán váltotta le a magyarországi vezetőség 2019 márciusában.

Gálfi szerint Koszta Attila a rokonaival és barátaival azért lépett be 2019 júniusában az MPP-be, hogy többségbe kerüljenek azok, akik el akarták őt távolítani a pártból. Az őt nyíltan támadó és a helyébe lépő Mike Levente helyi tanácsos akkor azt mondta: szerinte Szász Jenő megoldásokat hozott a városnak, Gálfi pedig meggondolatlan döntéseket hozott az érintett cégekkel kapcsolatban. Gálfi erre úgy reagált, hogy Mike és társai a cégek érdekeit erőltették és nem a városét.

Az Aqua Nova leváltása már 2017 folyamán komoly vitát szült a helyi önkormányzatban a “Szász Jenő-pártiak” és a “független MPP-sek” között, amelyet a hulladékkezelő RDE-vel való konfliktus meg a korrupciógyanús szejkei csatornázás csak tovább szított, és Gálfi Árpád leváltásához vezetett a helyi MPP éléről 2019 júliusában.

Miután leváltották, Gálfi Árpád bejelentette: függetlenként is indulna a 2020. évi választásokon, majd támogatói 2019 decemberében bejegyezték a Tiszta Kezekkel Székelyudvarhelyért Mozgalom nevű egyesületet, és január végén kérvényezték a Székelyudvarhelyért Párt bejegyzését, hogy tanácsosi listát is tudjanak indítani a júniusi helyhatósági választásokon.