Magyar váltja a menesztett román ombudsmant?

Menesztették Renate Webert az ombudsmani hivatal éléről, egy héten belül új személyt nevesíthetnek a Nép Ügyvédjének – tájékoztat az Agerpres.

Fotó: Octav Ganea, Inquam

A parlament két házának összevont házbizottsága máris elfogadta az új ombudsman kinevezésének menetrendjét alig egy nappal azután, hogy megvonták a bizalmat Renate Webertől, akinek nem fogadták el az éves jelentését. A javaslatot egyébként elég nagy többséggel, 247 támogató és 32 ellenszavazattal fogadta el a parlament, egy törvényhozó nem voksolt.

Az ombudsman menesztését a kormánykoalíciót alkotó három párt, a PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ kezdeményezte, arra hivatkoztak, hogy Renate Weber túllépte hatáskörét, megszegte az intézmény megszervezéséről és működéséről szóló törvény, valamint az alkotmány előírásait.

A PSD szerint azonban semmi nem indokolja a Nép Ügyvédjének leváltását, ezért a Szociáldemokrata Párt alkotmányossági kifogást emel a parlament erről szóló döntése ellen – jelentette ki Alfred Simonis, az alakulat alsóházi frakcióvezetője. Szerinte a koalíciós pártok valójában azért kezdeményezték Renate Weber leváltását, hogy az ombudsman ne támadhassa meg az alkotmánybíróságon a kormány sürgősségi rendeleteit.

Románia Alkotmánya 58. szakasz – Kinevezés és szerep
(1) A Nép Ügyvédjét a természetes személyek jogainak és szabadságainak megvédése
céljából 5 éves időtartamra nevezik ki. A Nép Ügyvédjének a helyettesei tevékenységi
területekre vannak szakosodva.

59. szakasz – A feladatkör gyakorlása
(1) A Nép Ügyvédje hivatalból vagy a jogaikban és a szabadságjogaikban megsértett
személyek kérésére gyakorolja feladatkörét, törvény által megállapított korlátok között.

Renate Weber egyébként valóban okozott némi fejtörést a kormánynak, a járvány idején hozott intézkedéseket rendszerint megtámadta, ha úgy látta, ellentmondanak az állampolgári jogoknak, és nyert is az alkotmánybíróságon. Például 2020 júniusában alkotmányellenesnek nyilvánították, hogy parlament általi törvény helyett csak egy miniszteri rendelet szabályozta a külföldről Romániába érkezők karanténba helyezését vagy kórházba utalását, illetve azt is, hogy 2020 májusában csak kormányrendelet szintjén emelték meg a szükségállapot megszegése miatt kirótt büntetéseket.

Nem húzzák az időt

A házbizottság által megszabott menetrend értelmében a parlamenti frakciók június 22-éig, keddig nyújthatják be jelöléseiket, és a jogi bizottságoknak szerda délig kell véleményezniük ezeket. Amint elkészül a szakbizottsági jelentés, szerda délben ismét összeül a két házbizottság, hogy összehívja a plénumot, amely vélhetően még szerdán szavazni fog az új Nép Ügyvédje kinevezéséről – ismertette a programot Ludovic Orban alsóházi elnök.

Orban leszögezte: a három koalíciós párt egy jelöltet fog nevesíteni.

A Hotnews – egy hónappal ezelőtt idézett – forrásai szerint Weber helyére az RMDSZ a Babeș-Bolyai Tudományegyetem jogi karának tanárát, Fábián Gyula volt ügyészt javasolná, a PNL inkább a Bukaresti Egyetem tanárát, Flavius Antoniu Baiast látná szívesen az ombudsmani székben, aki a Bukaresti Egyetem Jogi Karának dékánja volt, 1985. óta ügyvéd, 1998. és 2000. között igazságügyi államtitkár volt.

Az 1955-ben született Renate Weber jogász és emberi jogi aktivista, 2007. és 2019. között europarlamenti képviselő volt a Liberális és Demokratás Szövetségének (ALDE) tagjaként, amely a PNL-ből vált ki Călin Popescu-Tăriceanu vezetésével. A PSD-ALDE kormánykoalíció neveztek ki ombudsmannak 2019-ben.