Magyar prefektusa lett Hargita megyének

Petres Sándort nevezte ki szerdán a kormány Hargita megye prefektusává, tájékoztat az Agerpres.

Az RMDSZ által jelölt tisztviselő korábban a megye alprefektusaként tevékenykedett, helyére Isabela Prodant nevezték ki. Petres a PNL-s Marius Țepeluș alprefektussal együtt vezette a prefektusi hivatalt 2021 szeptembere óta, amikor – többek között – a Plus-os Szabó Zsoltot leváltotta a miniszterelnök annak okán, hogy az USR-Plus szövetség kilépett a kormányból.

A prefektusi tisztségek újraosztása 2021 decemberében történt az új koalíció pártjai (PNL, PSD, RMDSZ) között, már akkor elvi egyezség volt arról, hogy az RMDSZ jelölheti Hargita megye prefektusát.

Fotó: Petres Sándor Facebook oldala

Az RMDSZ honlapjára feltöltött profil alapján Petres Sándor Gyergyóremetén született 1970-ben, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumban érettségizett. A jászvásári Alexandru Ioan Cuza Tudományegyetemen fizikusi diplomát szerzett, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen vállalkozásvezetési tudományokból mesterizett, elvégezte a Köztisztviselők Országos Ügynöksége által a főtisztviselők képzésére szervezett programot. Hat évet fizikusként, illetve minőségbiztosítási vezetőként dolgozott a remetei Tejporgyárban, néhány hónapig térségmenedzserként tevékenykedett.

1996-tól Hargita Megye Tanácsának tagja, a 2001–2014 időszakban annak alelnöke volt településrendezési, beruházási és gazdasági feladatkörökkel. 2014 májusától Hargita megye alprefektusa néhány hónapig, 2014 júliusa és decembere között prefektusi tisztséget töltött be.