Magyar filmklasszikusokkal ütnéd el az időd?

A Nemzeti Filmintézet összesen 90 irodalmi adaptációt, történelmi filmet, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilmet tett online elérhetővé ingyenesen az oldalán. Ezzel támogatná a koronavírus miatt bevezetett digitális oktatást, és az otthon maradni kényszerülők tartalmas szórakozásához is hozzájárulna. 

Az NFI Filmarchívum szakemberei által összeállított válogatásban irodalmi alkotások filmváltozatai, fontos történelmi, ifjúsági és animációs filmek is szerepelnek. 

Több olyan irodalmi klasszikus filmes változata is elérhető az oldalon, amelyek a kötelező olvasmányok között szerepelnek, mint A kőszívű ember fiai, A Pál utcai fiúk, Egri csillagok, Édes Anna vagy a Légy jó mindhalálig.

A történelmi válogatásban olyan művek szerepelnek, amelyek történelmi forrásként is fontosak, mert pontos látleletet mutatnak arról, hogy az adott korszak alkotói hogyan gondolkodtak a magyarság létét meghatározó eseményekről, helyzetekről (A tizedes meg a többiek, a Budapesti tavasz, a Feldobott kő, a Hideg napok, a Szamárköhögés és a Valahol Európában). De olyan dokumentumfilmek is elérhetővé váltak, amelyek a magyar történelem fehér foltjait, traumáit térképezik fel a túlélők vallomásaival (Pócspetri, Pergőtűz, A Dunánál, Én is jártam Isonzónál).

A kisebbekre vagy a szórakozni vágyókra is gondoltak, így olyan népszerű ifjúsági filmeket is megtalálhatunk az oldalon, mint a Vuk vagy a Szaffi, írják az oldalukon.

A teljes listát itt találod. 

Kiemelt kép: Pinterest